Trgovinska pobjeda Amerike nad Kinom

Dodajte komentar

Sjedinjene Države su dobile spor protiv Kine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Proces je pokrenut zbog mjera pomoći koje je Peking davao ratarima od 2012. do 2015. godine.

Svjetska trgovinska organizacija (STO) je prihvatila žalbu SAD u kojoj se navodi da je Kina previše novca izdvajala za uzgoj pšenice i dvije vrste pirinča. Mjere pomoći koje su bile predmet spora odnose se na period od 2012. do 2015. godine, piše RTS.

SAD su 13. septembra 2016. godine zatražile konsultacije sa Kinom zbog mjera kojima je Peking pomagao kineske proizvođače pšenice, indijskog pirinča, japanskog pirinča i kukuruza.

Američka strana je tvrdila da su te mjere u suprotnosti sa članovima 3.2, 6.3 i 7.2 (b) Sporazuma o poljoprivredi.

Dvije nedjelje kasnije, Evropska unija je zatražila zajedničke konsultacije, što su zatim učinile i Australija, Kanada, Tajland i Filipini. Kina je prihvatila poziv da se pridruži konsultacijama.

Sjedinjene Države su tražile da se formira odbor, što je i učinjeno. U odboru su se našle i: Australija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Ekvador, Egipat, El Salvador, Evropska unija, Gvatemala, Indija, Indonezija, Izrael, Japan, Kazahstan, Južna Koreja, Norveška, Pakistan, Paragvaj, Filipini, Rusija, Saudijska Arabija, Singapur, Kineski Tajpej, Tajland, Turska, Ukrajina i Vijetnam.

Odbor Svjetske trgovinske organizacije je zaključio da je Kina od 2012. do 2015, svake godine premašivala dozvoljeni limit od 8,5 odsto za mere pomoći pšenici i pirinču.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *