Renesansa Swifta: Rapidan rast inovativne Gpi sheme

Dodajte komentar

Swiftova globalna inicijativa za inovativna plaćanja (gpi) dostigla je prelomnu tačku, s povećanjem od 50% saobraćaja poruka u međubankarskoj mreži.

Gpi shema – skup sporazuma na nivou usluga između banaka koja obećava isporuku s kraja na kraj s potpunim praćenjem i transparentnošću poruka širom mreže – uvedena je prije dvije godine kao otpor konkurentima poput Ripple-a i rastućeg razočaranja modelima starih škola korespondentnih banaka.

Rapidno prihvaćanje je pokazalo da udio prekograničnih poruka koje koriste gpi raste sa 15% na početku 2018. godine, na 56% do kraja godine, što je povećanje od 270% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno, više od 40 triliona dolara je preneseno putem ove usluge 2018. godine.

Swift se obavezao da će premjestiti svih svojih 10.000 banaka članica na gpi do 2020. godine, koristeći ga kao sastavni dio bloka za izdavanje svježih novih usluga, uključujući i API paket za interakciju banka-banka i usklađivanje nakon plaćanja, linkove na domaće sheme plaćanja i interfejs prema mrežama trećih strana.

Gottfried Leibbrandt, predsjednik Uprave Swifta, kaže: “Sada možemo brzo krenuti u realizaciju naše ambicije da osiguramo sveprisutne prekogranične uplate u realnom vremenu širom svijeta. Uključivanjem API-ja, ispitivanjem distribuirane tehnologije i istraživanjem novih tehnologija, kao što su prediktivna analitika, nastavit ćemo pružati nove funkcionalnosti i aplikacije određenim tempom – osiguravajući da iskustvo prekograničnog plaćanja brzo postane besprijekorno kao i domaća plaćanja”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *