Počeo projekat „Fiskalne implikacije strukturnih reformi“

U Ljubljani je označen početak trogodišnjeg razvojnog projekta “Fiskalne implikacije strukturnih reformi”, koji je namijenjen zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Cilj projekta, koji finansira Evropska unija, je podrška resornim ministarstvima i institucijama, kako bi ojačali analitičke kapacitete službenika potrebne za sveobuhvatnu procjenu fiskalnih implikacija strukturnih reformi.

Tokom tri godine trajanja projekta, poseban naglasak će biti stavljen na koordinaciju fiskalnih politika između nadležnih ministarstava i razmjenu dobrih praksi u regionu.

Na putu ka učlanjenju u Evropsku uniju, zemlje Zapadnog Balkana i Turska moraju da osnaže nacionalne ekonomije kako bi izdržale pritisak konkurencije na jedinstvenom tržištu EU. Ključni instrumenti politike u ovom procesu su Programi ekonomskih reformi (ERP), koji uključuju strukturne reforme, osmišljene da podstaknu rast i konkurentnost uz istovremeno osiguranje fiskalne discipline i održivosti.

Događaj u Ljubljani okupio je ministre i visoke zvaničnike iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske, predstavnike Evropske komisije, Centra za izvrsnost u finansijama i drugih međunarodnih organizacija.

 

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *