Željezara završila godinu s gubitkom, Kinezi trn u oku

Dodajte komentar

Željezara Tosčelik u Nikšiću završila je prošlu godinu s gubitkom, iako joj je promet povećan oko 25 odsto, pa je u 2017. iznosio oko17,5 miliona eura, a osam odsto ostvaren je i bruto rast, kazao je izvršni direktor fabrike Erkut Alkaj na današnjoj konferenciji za medije.

On je je takav poslovni učinak, uprkos proizvodnji koja je bila na prošlogodišnjem nivou, obrazložio teškom situacijom na tržištu za proizvođače specijalnih čelika, kakva je i Željezara Tosčelik, koju je uslovila nelojalna konkurencija iz Azije, posebno Kine.

“Fabrike iz Kine prodaju jeftine proizvode na evropskim tržištima i to je naš najveći izazov. Nijesmo u ovu situaciju dospjeli zbog lošeg vođenja firme, ili problema sa investicijama, jednostavno problem su kineski proizvodi koji su subevncionirani, a mi nijesmo u situaciji da prodajemo po tim cijenama i zato imamo gubitak. Zbog ovoga je većina proizvođača iz Istočne Evrope u stečaju i to je naš najveći izazov. Ukoliko EU u bliskoj budućnosti uvede dodatne zaštite, ili subvencije proizvođačima legiranih čelika, očekujemo da će situacija biti bolja. Ključni problem je nemogućnost prodaje kvalitetnih prooizvoda željezare po stvarnoj cijeni koštanja”, kazao je Alkaja, ne precizirajući o kolikom gubitku se radi uz obrazloženje da će to biti poznato nakon revizije koju vrši “Deloitte”.

Alkaja je rekao da proizvodnja u Željezari raste iz godine u godinu i iznosi oko 20 hiljada tona, odnoso i do 50 hiljada računajući ingote.

On je naveo da je turska kompanija Tosjali, koja je preuzela Željezaru 2012. godine, uložila do sada više od deset miliona eura, a najveća investicija je realizovana nabavkom rotacione peći u pogonu Kovačnice i sistema za otprašivanje gasova.

” U pitanju jerotaciona peć u pogonu Kovačnice i sistem za otprašivanje gasova, čime su i ekološki problemi znatno smanjeni”, jasan je on.

On je, na podsjećanje da je prilikom preuzimanja Željezare bilo obećano upošljavanje 550 radnika, saopštio da tada na tržištu nije bila ovakva situacija i da su kineski proizvođači sa jeftinim materijalim počeli „osvajanje evropskog tržišta“ 2014. godine.

“Radimo najbolje što možemo da Tosčelik pretvorimo u zdravu i održivu kompaniju koja će na tržištu imati proizvode konkurente i kineskim i ruskim. Definitivno idemo ka tome, samo što će biti potrebno malo vremena. Mi smo prfesionalna kompanija i nije nam cilj da gasimo fabrike već smo fukisirani na njihov razvoj”, poručio je Alkaja.

On je dodao i da se kompanija polako okreće proizvodnji novih proizvoda koji će imati veću vrijednost kako bi opstali i bili konkurenti na evropskom tržištu.

“Ove godine smo zapoceli taj proces transformacije i planiramo da ga završimo za tri do četiri godine”, zaključio je on.

Govoreći o odnosu prema zaposlenima, Alkaja je naveo da im se plate redovno izmiruju i da su na nivou prosječnih u državi, kao i da je cilj uprave što veća bezbjednost radnika u fabrici.

U Željezari su zaposlena 302 radnika, od kojih 200 za stalno, a ostatak na određeno vrijeme. U fabrici rade Čeličana, Kovačnica i pogoni za mašinsku obradu, energetike, saobraćaja i kontrole kvaliteta. Sirovina se uglavnom nabavlja u Crnoj Gori, a nedostajuće količine iz Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *