Prosječna plata u januaru 513 eura

Dodajte komentar

Prosječna zarada (bruto) u januaru 2019. godine u Crnoj Gori iznosila je 771 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 513 eura, saopštio je MONSTAT.

To znači da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru 2019. godine u odnosu na decembar prošle godine ostala je na istom nivou, dok je u januaru 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 0,4 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2019. godine u odnosu na decembar 2018. godinu zabilježile pad od 0,3 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,3 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (4,2 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (3,7 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (tri odsto), Informisanje i komunikacije (2,4 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (1,5 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,3 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (1,1 odsto), Državna uprava i odbrana (0,8 odsto).

Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (9,4 odsto), Građevinarstvo (5,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (3,7 odsto), Poslovanje sa nekretninama (3,3 odsto), Obrazovanje (1,2 odsto), Vađenje ruda i kamena (jedan odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (0,8 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,7 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,5 odsto) i Trgovina na veliko i malo (0,3 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *