Ekonomski pasoš za investitore u oblasti turizma

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma juče je pozvalo zainteresovane za ekonomsko državljanstvo Crne Gore da dostave predloge koji bi se u budućnosti našli na Listi razvojnih projekata u oblasti turizma.

Kako je ranije najavljeno, a u skladu sa mogućnošću sticanja crnogorskog državljanstva prijemom ulaganjem od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore koja je na snazi od početka ove godine, prijave mogu dostaviti aplikanti i drugi zainteresovani za ulaganja u turističke projekte u našoj zemlji. Predlozi moraju ispunjavati kriterijume za izgradnju hotela, odnosno mješovitog kompleksa.

Za primorski region i glavni grad to je objekat sa barem 60 smještajnih jedinica i uslugama u rangu pet zvjezdica, minimum 15 miliona eura ulaganja i zapošljavanje najmanje 80 lica. Kada su u pitanju ulaganja u sjevernom ili centralnom regionu, za njih su uslovi izgradnja objekta sa najmanje 35 smještajnih jedinica u kategoriji četiri zvjezdice, 25 zaposlenih i investicija od minimum pet miliona eura.

“Ispunjenost uslova pod kojima će se određeni projekat kvalifikovati na Listu utvrđuje MORT na osnovu dostavljene dokumentacije. Prijave se mogu slati do 31. decembra 2021. godine”, precizira se jučerašnjim javnim pozivom.

Podsjećamo, programom ekonomskog državljanstva 2.000 ulagača dobiće u naredne tri godine pasoš Crne Gore. Uz uslove iz poziva, aplikanti moraju na poseban escrow” račun da deponuju 100.000 eura namijenjenih manje razvijenim lokalnim samoupravama, kao i najmanje 450.000 eura za ulaganja u Podgorici ili na primorju, odnosno 250.000 eura za sjeveru zemlje. Prilikom predaje zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva, moraju uplatiti 15.000 eura, a ako prijavljuju i porodicu po 10.000 za najviše četiri člana, i po 50.000 eura za svakog sljedećeg. U slučaju davanja bilo kakvih lažnih podataka, do tada uplaćeni i uloženi novac im neće biti vraćen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *