Ograničenja poslovanja NLB ostaju, prodaja Abanke do polovine godine

Dodajte komentar

Slovenačka država predložila je ukidanje nekih ograničenja u poslovanju NLB-a, koje je Evropska komisija nametnula banci nakon što je vlada Mire Cerrara prošle godine samo djelimično ispunila svoju obvezu privatizacije banke, a zauzvrat Slovenija je voljna da odustane od (manjeg) dijela glasačkih prava.

Nakon jučerašnjih razgovora ministra finansija Andreja Bertoncelja sa komesarkom Margrethe Vestager nije jasno je li taj prijedlog naišao na odobravanje u Briselu.

Vestager je nakon sastanka rekla da Komisiju raduje profesionalno i pažljivo sprovođenju privatizacije, koja je u prošlosti bila jako koordinirana između Brisela i Ljubljane, te razumije zašto SDH prošle jeseni nije prodao preostalih deset posto manje od jedne dionice. Takođe je zadovoljan jasnim signalom o nastavku postupka.

Potvrdila je da je ideja o zamrzavanju glasačkog prava u zamjenu za oslobađanje ograničenja bila dio razgovora, te izrazila zadovoljstvo što je Slovenija u tom smislu proaktivna.

Podsjetimo, NLB ima do kraja privatizacije ograničenje u pružanju usluga leasinga i faktoringa. Osim toga, mora smanjiti broj podružnica i prodati udio u osiguravajućem društvu NLB Vita. Ograničenja i zahtjevi prestaju kada država smanji svoj udio na najviše 25 posto i jednu dionicu.

Što se tiče prodaje Abanke, Bertoncelj je Vestager uvjerio da će biti dovršena do kraja juna ove godine, vodiće se samostalno i u skladu sa utvrđenim vremenskim rasporedom. U bliskoj budućnosti očekuju se obavezujuće ponude. Takođe je kazao da Slovenija ne traži odlaganje ili suspenziju prodaje Abanke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *