Maduro optužio Vašington za pokušaj pokretanja rata u Latinskoj Americi

Dodajte komentar
Maduro

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je američku vladu da pokušava da organizuje rat u Latinskoj Americi.

„Sve što radi vlada Sjedinjenih Američkih Država osuđeno je na propast. Oni pokušavaju da vještački stvore krizu kako bi opravdali političku eskalaciju i vojnu intervenciju u Venecueli, kako bi doveli rat u Južnu Ameriku“, izjavio je Maduro za televiziju ABC News.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države žele da dobiju venecuelansku naftu i spremne su za rat zbog nje. „Ekstremistička vlada kju-kluks-klana koju predvodi Donald Tramp želi rat zbog nafte i ne samo zbog nafte“, rekao je on. Maduro je pri tome Venecuelu nazvao „pacifističkom i skromnom zemljom“.

Krajem januara opozicija Venecuele pokušala je da izvrši državni udar, a predsjednik parlamenta Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsjednika. Ovaj korak podržale su Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsjednika podržavaju Rusija, Kina, Meksiko, Turska, Indonezija i niz drugih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *