Svjetska nadmoć Kine u telekomunikacijama predstavlja opasnost za bezbjednost

Dodajte komentar

Svjetska nadmoć Kine u telekomunikacijama mogla bi decenijama da predstavlja opasnost za bezbjednost. Ovo je upozorio Džeremi Fleming, šef britanske agencije za sajber bezbjednost (GCHQ) u govoru u Singapuru.

“Strateški izazov položaja Kine u eri globalizovane tehnologije prevazilazi okvir samo jedne firme za telekomunikacionu opremu.. to je za nas strateški izazov prvog reda”, rekao je Fleming u obraćanju državnim i vojnim zvaničnicima iz jugoistočne Azije.

Dok se zemlje spremaju da postave ultrabrze mobilne mreže pete generacije (5G) sve se više strahuje da bi Peking mogao da upotrijebi opremu koju snabdijevaju kineske firme za špijuniranje, navodi agencija Frans pres.

“To je izuzetno kompleksan strateški izazov za decenije koje dolaze. Kako ćemo se sa tim suočiti je presudno za prosperitet i bezbjednost i to mnogo šire od ugovora 5G”, dodao je on.

SAD su prošle godine pojačale pritisak na svoje saveznike da spriječe kineskog telekomunikacionog giganta Huavej da gradi svoje 5G mreže zbog rizika za bezbjednost.

Iako je aktivnost Huaveja drastično smanjena u SAD, Australiji i Novom Zelandu, Velika Britanija je počela studiju o bezbjednosti koja treba da odluči da li će tehnologija Huaveja biti upotrebljena u 5G mreži u Velikoj Britaniji.

U decembru su se šefovi Huaveja sastali sa visokim zvaničnicima britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbjednost gdje im je predočen niz tehničkih zahjteva da bi se zadovoljile britanske bezbjednosne norme, što prema Flemingu predstavlja “najoštriji režim nadzora na svijetu”.

“Potrebno nam je diversifikovano tržište po pitanju kvaliteta, bezbjednosti i cijena”, rekao je Fleming i dodao da potencijalni rizik povezan sa ulaskom kineskih firmi na tržišta treba dobro da se procijeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *