Naaslovne strane dnevnih novina za 25. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Aerodromi u zakup zbog konkurentnosti

Davanje u zakup crnogorskih aerodroma neophodnoje zbog toga što postojeći kapaciteti ne odgovaraju potrebama turističke i ukupne privrede, a koncesionar će, osim uloženih sredstava, obezbijediti i strani menadžment, sa ozbiljnim znanjem u ovoj oblasti, koji će naše aerodrome postaviti u rang evropskih, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković za televiziju Nova M.

Uz 85 revizora lakši posao i direktora

Unutrašnjom revizijom pokriveno je 97 odsto sredstava državnog budžeta. Na centralnom nivou i u opštinama raspoređeno je 85 unutrašnjih revizora.Unutrašnja revizija i sektori za upravljanje rizicima treba da obezbijede da se budžetska i druga sredstva koriste pravilno, ekonomično, efikasno i efektivno. Oni su pomoć rukovodiocima u boljem predviđanju, odlučivanju i efikasnom korišćenju novca građana, odnosno budžet.

Tvrde da im poslodavac prijeti otkazima

Iz Sindikalne organizacije nikšićkog Tosčelika saopštavaju da im se zaposleni, posljednjih dana, ponovo žale da nemaju adekvatne uslove za rad, da na njih uprava vrši pritisak preko domaćih menadžera…

Navodno, inženjeri su im prenijeli poruku od direktora željezare da će svima biti ukinuti prekovremeni sati ili da će smanjiti broj ugovoraca. Istina, o tome niko iz rukovodstva Tosčelika ili iz inženjerskog tima nije obavijestio Sindikat, ali se metalurzi pribojavaju da su posrijedi prijetnje, te da će uslijediti smanjenje, kako rekoše, ionako mizernih primanja, kako bi se nadomjestilo očigledno neznanje rukovodećeg kadra.

Dan

Političke veze izražene u energetskom biznisu

Koordinatorka za istraživanje “SEE Bankwatch mreže Pipa Galop kazala je da su u Crnoj Gori posebno vidljive i izražene političke veze u energetskom biznisu, koje otežavaju mogućnost kreditiranja gradnje malih hidroelektrana od javnih banaka u Evropi. Kreditore možemo podijeliti na evropske javne banke i privatne banke. Javne evropske banke do sada nijesu finansirale puno gradnju malih hidroe lektrana u Crnoj Gori. Prije nekoliko godina predstavnik Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) mi je kazao da nijesu finansirali gradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori, zato što su firme koje se bave tim biznisom povezane sa vlašću i da bi to bio udar za njihov imidž rekla je Galop.

Simbolično traže još dva mjeseca

Predstavnici foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) pozvali su juče ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da poskupljenje struje odloži za dva mjeseca, odnosno iza sezone maturskih i završnih ispita. Predsjednik Foruma mladih te političke partije Emir Hadžimušović kazao je da su mladi ispred Ministarstva ekonomije organizovali performans zbog poskupljenja struje, kako bi izrazili “duboku zahvalnost Sekulićevoj koja je uvažila apel građana i odložila poskupljenje struje za mjesec.

Prijete otkazima i smanjenjem plata

Iz Sindikata nikšićke željezare “Toščelikupozorili su poslovodstvo da neće dozvoliti da realizuju nove mjere štednjeu toj fabrici. Kako navode, poslednjih dana zaposleni se žale da im rukovodioci pogona najavljuju smanjenje plata i broja radnika. – Radnici se obraćaju Sindikatu ističući kako su im inženjeri pogona prenijeli poruku od direktora da će nam svimaukinuti prekovremene sate ili će smanjiti broj ugovoraca. Te prijetnje su nezvanične i niko, počev od uprave, direktora domaćih ili tih inženjera, nije o tome obavijestio predstavnike sindikata, Na svaki način pokušavaju da nam smanje ionako mizernu platu i time nadomjeste svoje neznanje koje je u fabrici očigledno jer već mjesecima pogoni rade smanjenim kapacitetom naglašavaju iz radničke organizacije.

Dnevne novine

Na redu zaobilaznica oko Budve, bulevar do Tivta i most Verige

Međunarodni monetarni fond pozdravlja razvojne projekte saobraćajne infrastrukture, uključujući autoput, zaobilaznicu oko Budve, bulevar Jaz Tivat i most Verige, zaključeno je na sastanku predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva sa predstavnicima te institucije. Ministar Osman Nurković je tokom susreta sa novim šefom Misije MMF-a za Crnu Goru Srikantom Sešadrijem, iznio detalje trenutne dinamike izvođenja radova na prioritetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo auto-puta Bar Boljare.

NEĆEMO DOZVOLITI NOVA OTPUŠTANJA

Sindikat Tosčelika uputio je javno upozorenje upravi tog preduzeća da “neće dozvoliti nova otpuštanja radnika, kao ni ukidanje prekovremenih sati rada”. Oni navode da im se obraćaju radnici koji ističu da su preko inženjera pogona, koji su im prenijeli poruku direktora, informisani da će biti ukinuti prekovremeni sati, kao i da će biti smanjen broj zaposlenih preko ugovora.

Za kvadrat 1.098 eura

Kvadratni metar u novoizgrađenim stanovima u Crnoj Gori prodan je posljednja tri mjeseca prošle godine po prosječnoj cijeni od 1.098 eura, što je za 1,8 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku Monstat prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici iznosila je 1.047 eura, u primorskom regionu 1.334 eura, u središnjem 580 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 743 eura. Takođe preciziraju da se razlika ovih iznosa tokom godine u značajnoj mjeri zavisi od učešća takozvanih stanova solidarne stambene izgradnje.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *