Grci će podatke o istraživanju nafte dostaviti krajem godine

Dodajte komentar

Rezultati drugog istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koje je u februaru realizovano na brodu Ramform Titan za potrebe grčke kompanije Energean, biće poznati u četvrtom kvartalu, tačnije krajem ove godine, saopšteno je Vikend novinama u Upravi za ugljovodonike.

U Upravi navode da nakon obavljenog 3D geofizičkog snimanja na bokovima 30 i 26 slijedi obrada prikupljenih podataka.

“To će u konačnom rezultirati interpretacijom podataka i konkretnim saznanjima o stanju ugljovodoničnog potencijala crnogorskog podmorja na tom području”, kazali su u Upravi precizirajući da rezultat istraživanja očekuju između oktobra i decembra.

Ramform Titan, koji je u crnogorske vode uplovio 6. februara, istraživanje je završio u ponedjeljak, bez zastoja u radu. Snimanje na blokovima 30 i 26, koje je sprovela norveška kompanija PGS za potrebe grčkog koncesionara Energean, počelo je 10. februara. Ramform Titan se za prikupljanje podataka pripremao od 7. do 9. novembra.

“Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme, neophodne da bi se dobio reflektovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja”, saopšteno je ranije u Upravi za ugljovodnike.

Istraživanje nafte i gasa na blokovima 30 i 26 definisano je radnim programom ugovora o koncesiji iz 2017. godine.

Obrada prikljupljenih podataka se u potpunosti obavlja u norveškoj kompaniji PGS, koja angažovana za njihovo prikupljanje.

“U Crnoj Gori ne postoje informacioni sistemi i softverske aplikacije koji su potrebni za obradu ove vrste podataka. Uprava za ugljovodonike je u posjedu sirovih podataka koje koncesionari prikupe za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji. Crna Gora će biti u posjedu i obrađenih podataka čim njihova interpretacija bude završena”, istakli su u Upravi.

Ramform Titan je u Crnu Goru uplovio u pratnji brodova Sanco Sea i Thor Freya. Istraživanje su pratila četiri specijalno obučena i licencirana posmatrača morskih sisara i kornjača i dva operatera za posmatranje putem opreme za pasivni akustički monitoring.

“Na brodovima, za podršku bila su i dva službenika za komunikaciju sa ribarima. Geofizička istraživanja su pratili i predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Uprave za ugljovodonike koji su se nalazili na istraživačkom brodu. Istraživanje su pratili službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije, kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim elaboratom”, naveli su ranije u Upravi na čijem je čelu Vladan Dubljević.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, trajalo je od 19. novembra do 18. decembra, a povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eni-Novatek, sa kojim je Vlada potpisala ugovor prije tri godine. Obrada podataka je u toku i rezultati tog ispitivanja, koje je realizovala kompanija Shearwater, na brodu Polar Empress, biće poznati u trećem kvartalu ove godine.

“Nakon sprovedenog 3D istraživanja na blokovima 4, 5, 9 i 10, slijede obrada i interpretacija prikupljenih podataka. Procjena je da će obrada podataka trajati od šest do deset mjeseci. Osnovni cilj istraživanja je da se, nakon obrade prikupljenih podataka, odredi lokacija prve istražne bušotine, koja se očekuje krajem naredne ili početkom 2020. godine”, kazali su ranije Dnevnim novina u Upravi za ugljovodnike.

Tek nakon njenog bušenja, kako su dodali, moći će da govore o ugljovodoničnoj potencijalnosti, tačnije da li postoje komercijalna nalazišta nafte.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je, prilikom početka istraživanja, da je Polar Empress pod strogom kontrolom i u skladu sa savremenim praksama u oblasti geologije i seizmologije. Norveški brod je prikupljao podatke sa ukupne površine od 1.200 kvadrata, od kojih se 20 odsto pripada crnogorskim vodama, a ostatak je 12 milja udaljenosti od državnih granica.

U fokusu aktivnosti Uprave za ugljovodonike narednih mjeseci biće, kako su kazali našem listu, tender za prikupljanje seizmičkih podataka, njihovu obradu i interpretaciju dobijenih rezultata u cilju povećanja nivoa znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

“Tender ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika. Tenderska dokumetacija, koja uključuje i model ugovora sa svim
tehničkim specifikacijama i uslovima, je u završ noj fazi pripreme”, naveli su u Upravi i dodali da je javni poziv namijenjen “multiclient” geofizičkim kompanijama koje će o sopstvenom trošku i riziku izvršiti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja.

Nakon što obave istraživanja, geofizičke kompanija, kako su kazali u Upravi, nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama.

“Država je vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata. Podaci prikupljeni kroz taj tenderski proces predstavljaće osnovu i preduslov, za objavljivanje drugog tendera za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa”, precizirali su u Upravi za ugljovodonike.

Oni naglašavaju da su u ovom trenutku završena istraživanja na svim blokovima koja su predmet važećih ugovora.

“U narednom periodu se očekuje raspisivanje tendera samo za istraživanje ugljovodonika, čiji će predmet biti ostali blokovi crnogorskog podmorja”, zaključili su u Upravi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *