EU će ciljati Xerox, Caterpillar i Samsonite, ako SAD uvede carine na automobile

Dodajte komentar

Slijedom novog zatezanja trgovinskih odnosa između EU-a i SAD-a, Evropska komisija radi na novom skupu protivmjera u slučaju da američki predsjednik Donald Trump odluči da uvede carine na evropske aute, izvještava Bloomberg. Ta je opcija ponovo na stolu nakon što je povjerljivi izvještaj američkog Ministarstva trgovine navodno preporučilo carine do 25 posto na automobile i auto-dijelove, a Trump zaprijetio da će to i učiniti ako se uskoro ne postigne obuhvatni trgovinski dogovor s Evropskom unijom.

Iako nema zvaničnih potvrda, Bloomberg javlja kako će EU na takve carine uzvratiti svojim carinama koje će pogoditi Caterpillar, Xerox i Samsonite, među ostalima. Vrijednost dionice ovih kompanija očekivano je snažno pala nakon objave ove vijesti dobijene iz nezvaničnih izvora u Briselu. Komisija je još prošli mjesec najavila carine na američke proizvode vrijedne 20 milijardi eura ako dođe do realizacije Trumpove omiljene prijetnje.

‘Počeli smo interno da izrađujemo listu mjera za rebalansiranje, za slučaj da carine na automobile i auto-dijelove budu uvedene, što ne želimo’, prenosi Bloomberg izjavu sekretarke za trgovinu Cecilije Malmstrom, koja je dodala da za to postoji puna potpora država članica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *