“Grijeh je grijati se na klimu”

Dodajte komentar

Grijeh je grijati se na struju, odnosno klimu, a najveća ludost je da struja može biti besplatna, kazao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, piše Pobjeda.

Na sastanku je prezentovano stanje u energetici, a Kopač je ocijenio da je Crna Gora najbolja u reformama ovog sektora i pored Makedonije jedina koja nema nijedne prijave za prekršaje.

“Grijeh je grijati se na klimu jer postoje toplotne pumpe koje su mnogo efikasnije, a Crna Gora ima puno toplog zraka koji se efikasno može koristiti”, kazao je Kopač komentarišući konstataciju Filipa Vukovića (DPS) da je ovih dana glavna tema visina računa za električnu energiju.

Vuković je objasnio da se većina građana grije na klimu. Kopač je kazao da postoje ideje da struja bude besplatna i ocijenio da je “to ludost koja se rijetko čuje, ali se čuje”.

“Sada čitav svijet ide u pravcu obnovljivih izvora energije i to je proces koji košta. Rekonstrukcija starih termoelektrana zbog zaštite okoline je skupa i to mora da se plati”, objasnio je on.

Na pitanje Borisa Mugoše (SD) o povećanju naknade za obnovljive izvore, zbog čega su i računi veći, Kopač je odgovorio da većina evropskih zemalja fiding tarifu finansira kroz račune za struju.

“Srbija je jedina zemlja koja to ne radi na taj način, što nije zabranjeno, ali je neodrživo”, objasnio je Kopač.

Istakao je da male HE neće riješiti problem snabdijevanja strujom, ali hoće velike HE, VE, solarne elektrane.

“Energetska zajednica nije protiv malih HE, ali treba da budu izgrađene na ekološki prihvatljiv način”, objasnio je Kopač.

Pohvalio je rad Regulatorne agencije za energetiku i dodao da su nezadovoljni radom Agencije za zaštitu konkurencije, jer se nikada nije bavila energetskim sektorom.

Vuković: TE ćemo morati zatvoriti privremeno

Filip Vuković je kazao da će Crna Gora privremeno morati da zatvori TE Pljevlja.

“Lani je počeo da teče rok od 20.000 sati rada ili tri hiljade godišnje zbog toga što nemamo sistem za osumporavanje. Ove godine biće završeno idejno rješenje i vjerovatno projekat i pretpostavljam da ćemo početkom sljedeće godine početi da radimo taj sistem, ali ćemo u nekoj godini preći tih 20.000 sati. Postoji mogućnost da preko Energetske zajednice dobijemo prolongiranje roka, ali ćemo onda dobiti neke druge uslove, pa će nam opet biti skupo”, kazao je Vuković i dodao da su nuklearne elektrane alternativa zatvorenim TE.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *