Otvorena kancelarija Generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Kancelarija Generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana otvorena je 21. februara 2019. godine u Podgorici, pri Privrednoj komori Crne Gore.

Kancelariju su svečano otvorili ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Upravnog odbora KIF-a i PK Srbije Marko Čadež‚ u prisustvu predstavnika privrednih komora Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova‚ generalnog sekretara KIF-a Safeta Gerxhaliua i crnogorskih kompanija.

Ministarka Sekulić je izrazila zadovoljstvo što će centar djelovanja Komorskog investicionog foruma biti u Podgorici.

– Nadam se da ćemo kroz komunikaciju sa privredom dolaziti do boljih rješenja i povećati konkurentnost našeg investicionog ambijenta i generalno ekonomije – rekla je ministarka Sekulić.

Prema njenim riječima, u važnim regionalnim inicijativama čija realizacija predstoji mora se jače čuti glas privrede.

Ona je kazala da se raduje budućoj saradnji sa Kancelarijom Generalnog sekretara KIF-a.

– Izabrali ste najbolji grad i zemlju za svoju kancelariju – ocijenila je ministarka ekonomije.
Predsjednik UO KIF Čadež podsjetio je da ova asocijacija predstavlja 350.000 kompanija koje očekuju veću korist od regionalne ekonomske saradnje.

– Mi predlažemo da budemo pomoć u stvaranju arhitekture jedinstvenog regionalnog ekonomskog područja. Da počnemo sa sinhronizacijom potrebne dokumentacije u trgovini, veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, carinskih procedura. To je od vitalnog interesa jer ove barijere mnogo koštaju naša preduzeća. Predlažemo da se u ministarstvima uz pomoć privrede formiraju centri koji će se baviti samo ovim pitanjima – rekao je Čadež.

Namjera KIF-a je da bude promoter Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije. KIF je napravio elektronsku platformu za investiranje u cijeli region, u koju je uključena sva pravna regulativa i informacije potrebne za pronalaženje poslovnih partnera i grinfild projekte. U prvoj polovini godine biće organizovana promocija ovog portala u saradnji sa Financial Timesom.

– Zaista je važno da na taj način pošaljemo poruku da ovo postaje region uspjeha, a ne konflikta. Ne postoji prostor u Evropi i šire gdje možete očekivati takav povrat investicije kao na Zapadnom Balkanu. Ekonomije su stabilizovane, makroekonomski pokazatelji su dobri u cijelom regionu, rast je na zdravim osnovama, bazira se na investicijama i izvozu. KIF je tu da promoviše Region i dovodi nove investitore – rekao je Čadež.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović ocijenio je da je otvaranjem kancelarije Podgorica postala glavni grad ekonomskog prostora Zapadnog Balkana.

On je podsjetio da je na Samitu u Beču 2015. godine, na bazi Berlinskog procesa, donesena Odluka o formiranju asocijacije komora Zapadnog Balkana, čija je konstitutivna sjednica Upravnog odbora, održana oktobra iste godine u Budvi.

Još od svog osnivanja Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana je prepoznat kao najadekvatniji okvir za davanje doprinosa unapređenju povezanosti u Regionu, ekonomskom prosperitetu i evropskom putu Regiona u cjelini. Suštinski cilj ove asocijacije je da se udruženim komorskim djelovanjem, saradnjom i usaglašavanjem aktivnosti, stavi fokus na razvoj konkurentosti privreda Regiona.

Nakon otvaranja Kancelarije Generalnog sekretarijata u Trstu, prepoznata je potreba da i unutar Regiona imamo svoje sjedište, kako zbog bolje dostupnosti jednog broja raspoloživih fondova za zemlje koje nijesu članice EU, tako i zbog snažnijeg uključivanja poslovne zajednice Regiona u različite aktivnosti KIF-a.

– KIF će uskoro početi realizaciju projekta koji je odobrila Evropska komisija, a čija je vrijednost 2,5 miliona eura. Takođe, u najavi je odobravanje granta od oko 50 miliona eura, koji bi preko KfW-a, te ove Kancelarije bio plasiran regionu sa ciljem unapređenja obrazovnog sistema koji će stvarati kadar u skladu sa potrebama tržišta rada – rekao je Golubović.

Generalni sekretar KIF-a Safet Gerxhaliu kazao je da Podgorica postaje glavni grad regionalne saradnje i partnerstva sa Evropskom unijom i donatorima. KIF vidi kao svojevrsnog advokata kada je riječ o lobiranju za bolju perspektivu.

– Moramo da poručimo EU i donatorima da je Regija spremna za ekonomsku saradnju i tome će KIF dati svoj doprinos kroz internacionalizaciju poslovanja preduzeća Zapadnog Balkana. Kroz dijalog ćemo iznaći najbolje puteve za napredak – ocijenio je Gerxhaliu, i naveo da se mora dodatno ojačati privatno-javni dijalog.

Prema njegovim riječima, Region je daleko bolji iznutra nego što stvara sliku u svijetu.
– Mi smo tu da taj imidž popravimo, da Zapadni Balkan predstavimo kao područje vizije i perspektive – kazao je on.

Predsjednik Stopanske komore Makedonije Branko Azeski ocijenio je da KIF može da doprinese kreiranju zajedničkog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana te da bi taj proces trebalo okončati tokom narednih pet godina. KIF, prema njegovim riječima, treba da kompanijama ponudi konkretne proizvode koji će stimulisati njihov rad, zajedničke projekte i internacionalizaciju poslovanja.

– Arbitraža može biti jedan od zajedničkih proizvoda. Potrebno je izdignuti arbitražu na nivo svih šest država. Time će se firme lakše odlučivati na ovaj vid rešavanja privrednih sporova – rekao je Azeski.
On takođe smatra da predstavnici KIF-a treba da budu dio državnih delegacija i zastupaju privredne interese cijele regije.

Predsjednica Unije privrednih i industrijskih komora Albanije Ines Mucostepa čestitala je otvaranje Kancelarije Generalnog sekretara KIF-a i izrazila očekivanje da će ostvariti dobre rezultate na regionalnom povezivanju privrednika.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine založio se da Komore podstaknu i unaprijede ekonomsku saradnju u Regionu i osiguraju bolje uslove za poslovanje. Poručio je da Zapadni Balkan želi da radi na integraciji poslovne zajednice kako bi se bolje pozicionirala u EU.

Moderator sastanka Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana sa privrednicima bio je Balša Ćulafić, koji je ujedno i Nacionalni koordinator KIF-a za Crnu Goru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *