Ford gasi svoju najstariju fabriku u Brazilu

Dodajte komentar

Kompanija Ford Motor saopštila je da će zatvoriti svoju najstariju fabriku u Brazilu. Kompanija će izaći iz biznisa s teškim komercijalnim kamionima u Južnoj Americi, u okviru restrukturiranja s kojim nastoji da zaustavi “proizvodnju” gubitaka širom svijeta.

Ovaj potez američkog proizvođača vozila znači za više od 2.700 zaposlenih gubitak radnih mjesta, navodi agencija Rojters.

“Ford” je ranije objavio da će globalna reorganizacija, koja će uticati na hiljade radnih mjesta i moguće zatvaranje fabrika u Evropi, koštati kompaniju 11 milijardi dolara.

Fabrika predviđena za zatvaranje u Brazilu nalazi se u Sao Bernardo do Kampu, industrijskom predgrađu Sao Paula, i radi od 1967. godine. Prvo je proizvodila brojne modele automobila prije nego što se preorijentisala pretežno na kamione 2001. godine. Pravi kamione marke F-4000 i F-350, kao i “Fiesta” male automobile, koji se slabo prodaju.

Gašenje radnih mjesta u brazilskom industrijskom centru predstavlja psihološki udarac za novu vladu krajnje desnice predsjednika Žaira Bolsonara, koja se bori sa stopom nezaposlenosti od preko 11 odsto, dodaje britanska agencija.

Akcije “Forda” su zaključene na berzi u Njujorku s dobitkom od 3,4 posto, na 8,83 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *