Auto-put: Preko Tološa se gradi most dužine 1,5 kilometar

Dodajte komentar

Pored prioritetne trase auto-puta, čija je gradnja u toku, uveliko se radi na izdradi neophodne dokumentacije i za preostale dionice. Velikih građevinskih poduhvata biće i na ostalim dionicima, a jedan od najzanimljivijih biće izgradnja mosta preko Tološkog polja, dužine skoro kilometar i po.

Dionica Farmaci-Smokovac je dužine oko 18 kilometara.

Za ovu dionicu je završen Generalni projekat i pribavljene su geodetske podloge za Idejni projekat.

“Dužina trase na objektima (tunelima i mostovima), saglasno raspoloživom Generalnom projektu je oko 25 – 34 odsto u zavisnosti od varijantnog rješenja. Najduži most je preko Tološkog polja, u dužini od oko 1.440 metara”, navodi se u dokumentaciji koju je usvojila Vlada, prenosi Standard.

Za dionicu od Mateševa do Andrijevice kompletiran je Generalni projekat (Idejno rješenje), pribavljene su geodetske podloge i završen Elaborat o geotehničkim istraživanjima za nivo Idejnog projekta.

Druga dionica auto-puta je orijentacione dužine oko 21 kilometar i za njenu gradnju je potrebno 273 miliona eura.

Dužina trase na objektima (tunelima i mostovima), saglasno raspoloživom Generalnom projektu je oko 35 odsto, po obije razmatrane varijante.

“Prevoj „Trešnjevik“ je ključna prirodna prepreka na ovoj dionici auto-puta, i definitivno je opredjeljujući za izbor svih varijantnih rješenja ovog projekta. Izgradnjom ovog tunela će se ostvariti kvalitetna saobraćajna veza i sa tim dijelom Crne Gore. Njegova dužina, saglasno urađenom Generalnom projektu, iznosi 3.600 m na Varijanti 1, odnosno 2.785 m na Varijanti 2”, ističe se u dokumentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *