Kopenhagen proglašen najboljim gradom za život u Evropi

Dodajte komentar

Kopenhagen je proglašen najboljim gradom za život Evropljane prema najnovijim istraživanjima. Na drugom mjestu se nalazi Bern u Švajcarskoj, dok treće mjesto dijele Ženeva i Hag.

Gradovi u Skandinaviji, Holandiji i Švajcarskoj dominiraju u top 20 gradova za evropske emigrante, prema podacima konsultantske kuće ECA International.

U Velikoj Britaniji, Edinburg je jedini grad u rangu 20 najboljih, dok je Aberdin na mjestu broj 21.

Dablin je ponovo ušao u top 10 ove godine, dijeleći deveto mjesto sa Geteborgom i Lukemburgom.

Van Evrope, visoko su rangirani gradovi u Kanadi, kao i Kanbera u Australije i prestonica Novog Zelanda, Velington, dok je Singapur jedini azijski grad koji je ušao na listu top 100 gradova najboljih za život.

“Gradovi u Skandinaviji, Švajcarskoj i Holandiji pružaju dobre uslove za život već dugi niz godina; ono što ih izdvaja su odlična infrastruktura, pouzdani transportni sistemi i visok nivo zdravstvene zaštite koji doprinose njihovom odličnom rezultatu”, kaže Nil Ešmen analitičar konsultantske kuće ECA International.

ECA rangira 480 gradova širom svijeta, uzimajući u obzir kategorije koje pružaju kvalitetne životne uslove kao što su zdravstvena zaštita, klima, kvalitet stanovanja i socijalnog života.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *