Formira se regulator za željeznice, Vlada očekuje ulazak novih operatera

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore, u okviru Direkcije za željeznice, u trećem kvartalu ove godine formiraće regulatorno tijelo za sektor željezničkog saobraćaja.

“Očekuje se da u ovom periodu realizacije reformske mjere dođe do pojave novih operatera, čime će se direktno uticati i na obim prometa, a time i dodatno podstaći rast BDP”, navodi se u Programu ekonomskih reformi do 2021. godine.

Interesantno je da je formiranje regulatora jedna od prioritetnih mjera koja je predviđena Programom ekonomskih reformi.

“Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o željeznici, planirana je reorganizacija poslova koje obavlja Direkcija za željeznice, na način da regulatorni i poslovi bezbjednosti budu u sklopu Direkcije za željeznice kao samostalnog organa uprav, sa jasnim navođenjem funkcija jednog i drugog tijela, u skladu sa Direktivom 2012/34 koja determiniše uslove za funkcionisanje jedinstvenog željezničkog tržišta Evrope”, piše u dokumentu.

Takođe, realizacija i modeli za rješavanje ove reformske mjere nalaze se i u Strategiji razvoja željeznice za period 2017‐2027. godina, koju je Vlada usvojila u I kvartalu 2017. godine.

Podsjeća se da je u izvještaju o sprovođenju preporuka EK iz maja 2017. godine u preporuci broj 4 je navedeno: “Crna Gora se poziva da obezbijedi efikasne i nezavisne željezničke regulatorne i bezbjednosne organe vlasti kako bi se implementiralo potpuno otvaranje željezničkog tržišta.“, što je i preporuka sa ministarskog sastanka EU i Crne Gore održanog dana 25. maja 2018. godine.

Tokom ove godine planira se usvajanje novog Zakona o željeznice, do čega nije došlo, kako je prvobitno bilo planirano, tokom 2018. godine zbog dugih administrativnih procedura i formalan početak implementacije funkcije nezavisnog regulatornog tijela (III kvartal 2019.) u okviru Direkcije za željeznice.

Potpuna implementacija funkcije nezavisnog regulatornog tijela u okviru Direkcije za željeznice, u skladu sa EU pravilima i preporukama, biće sprovedena naredne godine.

(Portal Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *