Naslovne strane dnevnih novina za 16. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

CRBC IZVODI ZAVRŠNE RADOVE U TUNELIMA AUTO-PUTA BAR-BOLJARE

Kineska kompanija China road and Bridge Corporation (CRBC) ovih dana izvodi završne radove u tunelima duž cijele prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, na koje vremenski uslovi trenutno imaju minimalni uticaj, saopšteno je Vikend novinama u CRBC-iju. Najintenzivnije radove, kako su kazali, realizuju na prvoj i drugoj sekciji, tačnije na Bioču i Pelevom brijegu.

Nova pravila počela da važe

Nova pravila Montenegroberze juče su počela da važe, saopšteno je juče u kompaniji. Montenegroberza, shodno novim pravilima, organizuje i upravlja regulisanim tržištem, multilateralnom trgovačkom platformom MTP ME tržište i multilateralnom trgovačkom platformom za emitente u razvoju MTP GROW tržište. “MTP GROW tržište predstavlja razvojno tržište Montenegroberze, namijenjeno novoosnovanim akcionarskim društvima koja ne ispunjavaju dva ili više uslova za uključenje na slobodno tržište”, objasnili su u Montenegroberzi.

Štedni ulozi građana su sigurni

Bankarski sistem u Crnoj Gori je stabilan i vaši su štedni ulozi sigurni, poručio je građanima guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić. On je, gostujući u emisiji “Živa istina naglasio da, u vrijeme vanrednih okolnosti, crnogorski građani računaju da su sigurni. “Računajte da ste sigurni sa svojim depozitima, sa svojom štednjom u bankama, do i sa više od 50.000 eura, istakao je Žugić.

Pobjeda

Pitaju Draškovića da li će biti u prvom isplatnom redu

Nevladino udruženje ,,Radoje Dakić u utorak je podnijelo zahtjev predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću. U zahtjevu su predstavnici ovog udruženja, koje zastupa bivše radnike fabrike ,,Radoje Dakić pitali Draškovića, da lije donešena odluka o primjeni standarda i vladavini prava za bivše radnike ove fabrike. Molimo da nam odgovorite da li će radnici biti u prvom isplatnom redu, jer se isplata čeka već više od deset godina. Čekamo vaš odgovor i odluku što će Ustavni sud preduzeti za realizaciju izvršnih presuda za bivše radnike kaže se zahtjevu koji je podnešen Draškoviću.

Dobili upotrebnu dozvolu za žičaru

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je upotrebnu dozvolu za žičaru K8 planinskog centra ,,Kolašin 1600. Dozvola se odnosi i na trafo stanicu TS 10/0,4 kV i elektroenergetski kablovski vod. Iz Vlade je saopšteno da će premijer Duško Marković danas, zajedno sa direktorima Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem i Skijališta Crne Gore Milošem Popovićem, pustiti u rad ovu žičaru- šestosjed u novom Ski centru Kolašin 1600 na Bjelasici.

Povezana lica gube 422.805 eura

Depoziti 40 deponenata Invest banke Montenegro u stečaju u vrijednosti od 1.063.995 eura su isključeni, odnosno oni nemaju parvo na isplatu. Ukupni depoziti kod IBM, u koju uveden stečaj 4. januara, iznose 39.867.785 od čega su garantovani 22.333.240 eura čija isplata je u toku.

Vijesti

Dan

!

Nova pravila trgovanja

Nova pravi la Montenegroberze počela su da važe od juče. Iz Montenegroberze su kazali da su samim tim prestala da važe pravila iz avgusta 2012. godine, kao i pravilnik o kotaciji iz septembra 2012. godine. Montenegroberza, shodno novim pravilima, organizuje i upravlja regulisanim tržištem, multilateralnom trgovačkom platformom MTP ME tržište i multilateralnom trgovačkom platformom za emitente u razvoju MTP GPOW tržište. Regulisano tržište čini berzansko i slobodno. Berzansko se dijeli na prime i standard tržište.

Jesu li radnici u prvom isplatnom redu

Predsjednik nevladinog udruženja “Radoje Dakić Vojislav Perazić obratio se Ustavnom sudu i tražio pojašnjenja u vezi sa dugogodišnjim problemima bivših radnika tog državnog preduzeća. – Da li je donesena odluka o primjeni standarda i vladavini prava za bivše radnike, tj. 77 zarada obračunatih od 1997. do 2003. godine, da se počnu isplaćivati u prvom isplatnom redu shodno propisima i članu 39 Zakona o Ustavnom sudu. Jer postoji veliki rizik da će se svi povjerioci moći isplatiti shodno stečajnom postupku naveo je Perazić u pismu. U 2017. godini je, kako je kazao, održano devet sastanaka odbora povjerilaca u Privrednom sudu, a dosad je objavljeno pet oglasa za prodaju imovine fabrike. Cijena imovine se smanjuje svakim novim oglasom za prodaju.

Registrovano 60 hiljada vozila

Broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u četvrtom kvartalu prošle godine iznosi 59,92 hiljade, što je 8,4 odsto više nego u istom periodu 2017, saopštili su iz Monstata. – Broj prvi putregistrovnih drumskih motornih i priključnih vozila u četvrtom kvartalu prošle godine iznosi 6,3 hiljade, što je 15,4 odsto više nego u istom kvartalu 2017. godine piše u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *