Amazon i ove godine plaća nula dolara poreza

Dodajte komentar

Najveći svjetski online trgovac Amazon, tržišne vrijednosti 793 milijarde dolara, ni ove godine neće platiti ni cent poreza, piše Business Insider.

Drugu godinu za redom trgovački div izbjeći će plaćanje poreza, a nije ih u tome pokolebala ni žestoka kritika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Amazon, drugi u istoriji s ostvarenom tržišnom vrijednosti preko bilion dolara, za to koristi različite trikove, ali sve je legalno i po zakonu, piše BI.

Tako su, prema odluci Vrhovnog suda iz 1992. godine, bili izuzeti od plaćanja poreza prema saveznoj državi u kojoj posluju jer su kompanija koja se bavi e-trgovinom. U međuvremenu, ta se odluka promijenila 2017. godine, ali i toj su regulativi izmigoljili jer u većini slučajeva ne prodaju vlastite proizvode, već služe kao prodajna platforma za druge trgovce.

I ne samo to, kaže Steve Kovach, komentator Business Insidera, brojne savezne države same im nude poreske olakšice kako bi ih privukli da baš kod njih otvore novo skladište.

– Vjerovatno ste čuli za Centralu 2, novi kampus koji Amazon pokušava da izgradi u SAD-u. Države sada bukvalno gaze jedna preko druge kako bi im ponudli što bolji dogovor. New Jersey, na primjer, nudi 7 milijardi dolara u poreskim olakšicama ako za svoj novi kampus izaberu Newark u New Jerseyju – objasnio je Kovach. Savezne države SAD-a, naravno, pokušavaju se izboriti za nova postrojenja koja znače i nova radna mjesta.

– Najveća je ironija u tome što, iako Trump voli da raspali po Amazonu zbog toga što ne plaćaju porez, on izdaje zakone koji im to olakšavaju. Upravo je smanjio stopu poreza na dobit s 35 posto na 21 posto. A zamislite, to se odnosi i na njegovo poslovanje – zaključio je Kovach.

Podsjeća i na epizodu kada je Hillary Clinton, bivša kandidat za predsjednika, Trumpa prozvala zbog čestih kritika Amazona tvrdeći da je upravo on taj koji ne plaća savezni porez na dohodak. Ovaj je na to lakonski odgovorio: “To je zato što sam pametan”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *