Savjet za finansijsku stabilnost očekuje uspješnu dokapitalizaciju Atlas banke

Dodajte komentar

Članovi Savjeta za finansijsku stabilnost očekuju da će se, kroz interesovanje reputabilnih investitora, uspješno okončati dokapitalizacija Atlas banke, koja bi, u tom slučaju, imala potencijal za nastavak poslovanja na tržištu.

Na sjednici Savjeta, održanoj danas, analizirani su različiti scenariji rješavanja situacije u Atlas banci, na osnovu čega je zaključeno da realizacija bilo kog scenarija neće imati posljedice koje bi mogle ugroziti finansijski sistem.

„Razmatrajući aktuelnu situaciju u bankarskom sektoru, Savjet je zaključio da su mjere koje je CBCG preuzela prema IBM i Atlas banci u potpunosti adekvatne i opravdane“, navodi se u saopštenju.

Direktor Fonda za zaštitu depozita, Predrag Marković upoznao je članove Savjeta sa tokom isplate garantovanih depozita za deponente Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju.

„U dosadašnjem periodu isplaćeno je 13 miliona EUR garantovanih depozita za 545 deponenata ove banke, što predstavlja 58,5 odsto ukupne obaveze koju Fond treba da isplati“, rekli su iz Savjeta.

Pozitivnim je ocijenjena činjenica da obeštećeni deponenti IBM-a dominantno svoj novac ponovo polažu na štednju, odnosno da on ostaje unutar crnogorskog bankarskog sektora, što ukazuje na povjerenje u bankarski sektor.

Na današnjoj sjednici razmatrani su najnoviji podaci o trendovima koji karakterišu bankarski sektor. U januaru je zabilježen rast ključnih bilansnih pozicija, pa je tako, u posmatranom jednogodišnjem periodu zabilježen rast aktive od 6,37 odsto, kredita od 10,19 odsto, depozita od 5,59 odsto i kapitala od 7,05 odsto.

„Indikatori likvidnosti i solventnosti na agregatnom nivou su iznad zakonom propisanih minimuma“, konstatovano je na sjednici.

Savjet je ocijenio da se individualne ranjivosti u sistemu rješavaju na odgovoran i profesionalan način i da nema prelivanja negativnih efekata na sistemsku stabilnost.

Na sjednici je razmatrana informacija o stanju finansijske stabilnosti za četvrti kvartal prošle godine, kao i tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta.

Razmatrajući domaće makroekonomsko okruženje, konstatovano je da je su prošlu godinu obilježila pozitivna kretanja. Značajan rast zabilježen je u industriji, građevinarstvu, turizmu i saobraćaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *