Više od 110 preduzetnika učestvuje na Privrednom forumu u Zagrebu

Dodajte komentar

Više od 110 preduzetnika učestvuje na Privrednom forumu koji u Zagrebu danas organiziuju Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Crne Gore u okviru Evropske preduzetničke mreže.

Za razgovore su se prijavili predstavnici 38 preduzeća iz Crne Gore, a sa hrvatske strane za sto sjedaju predstavnici 74 firme.

Hrvatska je tradicionalno značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a njeno učešće u ukupnoj razmjeni u posljednjih pet godina se kretalo od 4,7% do 7,3%. Ukupna robna razmjena sa Hrvatskom je tokom 2017. godine iznosila 133,7 mil. eura i veća je za 18,3% u odnosu na godinu ranije. Uvoz proizvoda iz Hrvatske iznosio je 131,1 mil.eura i bilježi rastod 18,3%, dok se crnogorski izvoz povećao sa 2,2 mil. eura u 2016. godini na 2,6 mil. eura u 2017.godini, odnosno za 18,2%. Deficit je iznosio 128,5 mil. eura.

Obim robne razmjene Crne Gore i Hrvatske u periodu od januara do novembra 2018. godine iznosio je 144,2 mil. eura, izvezeno je robe u vrijednosti od 3,4 mil. eura, dok je uvoz iznosio 140,8 mil. eura.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić kazao je na početku svog govora da je razvoj regionalne saradnje u Privrednoj komori jedan od najvažnijih ciljeva pa je i današnji poslovni forum rezultat ovih napora.

“Hrvatska je okončala proces Evroatlantskih integracija a doslednost i istrajnost kojom je slijedila svoje vanjske, političke i sigurnosne ciljeve, poslužila je kao primjer i uzor Crnoj Gori. Sada kada je naša zemlja članica NATO-a i uspješno napreduje u pregovaračkom procesu pristupanju EU, smatram da je bitno , da podsjetim na konstantnu otvorenu podršku u oblasti Evropskih integracija koju je Hrvatska pružala Crnoj Gori. Hrvatska je sada jedan od kreatora Evropske politike i njenih zakona.

Crnoj Gori bi svakako bilo korisno vaše iskustvo u privlačenju sredstava iz Evropskih fondova, što bi moglo da dođe do izražaja u zajedničkim projektima na području ekologije i energetske efikasnosti i mislim da danas ovdje sa obje strane imamo predstavnike firmi koje će sjutra da budu nosioci promjena na ovom području u Crnoj Gori.

Hrvatski kapital je prisutan u brojnim crnogorskim preduzećima. Značajnije investicije iz Hrvatske su, između ostalih, Hrvatski telekom, INA Crna Gora, Mercator, Karisma Adriatic, Ledo Crne Gore itd.
Ukupne investicije iz Hrvatske iznose 66,6 miliona a u periodu od januara do novembra vrijednost investicija u Hrvatskoj iznosila je 2,3 miliona” kayao je Saveljić.

”Pored saradnje u oblasti infrastrukture, energetike, akcenat treba da stavimo na jačanje saradnje u turizmu, trgovini i poljoprivredi. Pouzdane partnere možete naći i među našim IT kompanijama” naglasio je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

Po pitanju odnosa NATO I ekonomije Privredna komora je sa HGK stvorila kvalitetnu saradnju: “Pripremajući se za članstvo u sjevernoatlantskoj alijansi i analizirajući kako su neke od članica iskoristile i pripremile svoju ekonomiju za ulazak u NATO , prepoznali smo Hrvatski model kao nešto što bi i mi trebali da promijenimo.”

Ivan Barbarić Potpredsjednik HGK je rekao da saradnja Crne Gore i Hrvatske je prilika koju dvije zemlje do sada nisu iskoristile na pravi način: “ Iako u porastu, robna razmjena je suviše skromna za naše dvije toliko bliske i prijateljske zemlje. Jedna od prepreka je svakako prometna povezanost. Još uvijek nemamo, nažalost, direktnu avionsku liniju između naših glavnih gradova, a po pitanju povezanosti na jugu, očekujemo pomak gradnjom nove ceste na pravcu Dubrovnik-Zračna luka granica sa Crnom Gorom.

Danas u Crnoj Gori posluje dvadesetak Hrvatskih kompanija zastupništava, a od 1993 do polovine 2018 godine Hrvatska je u Crnu Goru uložila 245 miliona eura. Bilježimo porast izvoza od 15 posto u prvih jedanaest mjeseci 2018 godine sa sveukupnom robnom razmjenom od 179 miliona eura za isto razdoblje. Smatramo da možemo puno bolje”.

Barbarić smatra da prostora za jaču saradnju ima u energetici i trgovini, posebno u obnovi željezničkih vozila, u graditeljstvu, te rekonstrukciji luka i marina, i u sektorima gdje je rast prisutan u obje zemlje, a to su IT i turizam.
” U turizmu se to odnosi na saradnju turističkih agencija za goste koji obilaze regiju, ali i na razmjenu iskustava po pitanju održivosti. Dobar je primjer upravljanje dolascima brodova na kružnim putovanjima” kazao je Potpredsjednik HGK.

”I projekti i današnji gospodarski forum, svako jačanje saradnje danas priprema je i za potencijale koji nas tek očekuju pristupanjem Crne Gore EU koje kao Republika Hrvatska izuzetno podržavamo” zaključio je  Barbarić.

Ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić osvrnuo se na odnose dviju zemalja koju vežu zajednički spoljno-politički ciljevi: “ Crna Gora je u potpunosti posvećena izgradnji svojega multietničkog i multikonfesionalnog društva, na temeljima najboljih Evropskih vrijednosti, koje je uspjela da sačuva od brojnih izazova tokom svoje burne istorije. Dio takvog društvenog miljea danas čini i državotvorna zajednica Hrvata u Crnoj Gori.

Tokom dosadašnjeg boravka u Republici Hrvatskoj bio sam u prilici da se uvjerim u kvalitet života koji danas imaju pripadnici Crnogorske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, koji se zaista odnose sa punim poštovanjem prema Hrvatskoj kao zemlji u kojoj žive.
Cilj nam je bio da organizacijom ove manifestacije upoznamo Hrvatsku javnost i građane sa dijelom naših kulturnih, turističkih i privrednih potencijala”.

U okviru Foruma održane su tri Prezentacije na kojima su govorili:

– Željko Baltić,Privredna komora CG

– Nenad Radović, Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija

(MIPA)–Ekonomski i investicionii potencijali Crne Gore

– Goran Masnec, viši stručni savjetnik, HGK – Hrvatska vaš poslovni partner

(InfoBiro)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *