Uprava za imovinu otkupila na berzi oko 9.500 akcija EPCG

Dodajte komentar

Uprava za imovinu kojom rukovodi Blažo Šaranović otkupila je na Montenegroberzi 9.460 akcija Elektroprivrede Crne Gore po prosječnoj cijeni od 3,71 euro, za ukupno 35.096 eura, koje je javni izvršitelj Snežana Pavličić ponudila na prodaju kako bi povjerioci bivše Direkcije javnih radova, odnosno, Ministarstva održivog razvoja naplatili svoja potraživanja u izvršnom postupku.

Šaranović je potvrdio “Vijestima” da je crnogorska Vlada posebnim zaključkom, donijetim na telefonskoj sjednici u utorak, zadužila Upravu za imovinu da otkupi na berzi ukupno 24.000 državnih akcija u Elektroprivredi, koje su zaplijenjene u izvršnim postupcima, tako da je danas otkupljen samo njihov manji dio.

Na taj način država je počela da ispravlja propuste u postupcima javnih nabavki u kojima pojedine stranke, kao povjerioci, odnosno, njihovi advokati godinama čekaju na isplatu troškova upravnih postupaka.

“Vijesti” su početkom februara objavile da pojedini vladini resori i državni organi u njihovom sastavu ne izmiruju obaveze prema učesnicima u postupcima javnih nabavki, pa su se, u međuvremenu, u medijima, pojavili oglasi da se u cilju izvršenja i prinudne naplate dugova, prodaje dio državnih akcija Elektroprivrede, pojedinačno najvrijednijeg resursa u Crnoj Gori.

Kancelarija javne izvršiteljke Snežane Pavličić, postupajući po dva naloga povjerioca – konzorcijuma Gradnja promet i Met&alu plast iz Danilovgrada, oglasila je za 13. februar ove godine na Montenegroberzi prodaju 6.590 državnih akcija EPCG kako bi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno, Uprava za javne radove, vratila troškove iz upravnog postupka u ukupnom iznosu od 19.100 eura.

Izvršiteljka Pavličić potvrdila je “Vijestima” da je i treći nalog sa većim brojem akcija EPCG (2.870) bio dat na prodaju u cilju naplate potraživanja istog povjerioca.

DJR i njen bivši direktor Milan Martinović početkom 2017. godine nijesu htjeli da novcem isplate navedena dugovanja ove institucije iz postupaka javnih nabavki pravdajući se da ona nijesu ni bila predviđena kapitalnim budžetom za 2016. godinu.

Početna vrijednost državnih akcija EPCG na berzi utvrđena je bila na berzanskim nadmetanjima na osnovu prosječne cijene u posljednjih 30 dana i iznosila 3,652 eura, ali su sve tri glavne današnje transakcije zaključene po prosječnoj cijeni od 3,71 euro.

Na kraju radnog dana na Montenegroberzi se akcijama EPCG trgovalo i po cijenama od 3,8 eura, što samo potvrđuje da je njihova realna vrijednost mnogo veća.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *