Njemačka jedva izbjegla recesiju

Dodajte komentar

Njemačka je u četvrtom kvartalu prošle godine “za dlaku” izbjegla tehničku recesiju, budući da je zabilježila nulti privredni rast, pokazali su zvanični podaci.

Slabi podaci koje je objavila državna statistička agencija Destatis dolaze posle pada njemačkog bruto domaćeg proizvoda od 0,2 odsto u trećem prošlogodišnjem kvartalu, prenosi agencija AP.

Pozitivan doprinos je u četvrtom kvartalu došao sa strane domaće tražnje, ali “kretanje spoljne trgovine nije dalo pozitivan doprinos rastu u tom tromjesečju”, poručuju iz Destatisa.

“Nakon dinamičnog početka u prvoj polovini godine, s rastom od 0,4 odsto u prvom kvartalu i od 0,5 odsto u drugom kvartalu, u drugom polugodištu je zabeležen mali pad -0,2 odsto u trećem tromjesečju i nula posto u četvrtom. U cijeloj 2018. godini, rast BDP-a iznosi 1,4 odsto”, saopšteno je iz Destatisa.

Najnoviji podaci dolaze nakon perioda problema za njemačku auto-industriju, i u uslovima globalne zabrinutosti zbog trgovine, uvoznih tarifa i usporavanja svjetskog privrednog rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *