Poreska uprava traži stečaj u još 134 firme

Dodajte komentar
Poreska uprava

Poreska uprava (PU) od početka februara predložila je Privrednom sudu pokretanje stečajnih postupaka za 134 poreska dužnika sa ukupnim dugom u iznosu od 6.919.025 eura, potvrđeno je juče “Vijestima” iz PU.

“Od početka ove godine godine, kada je PU intenzivirala aktivnost predlaganja stečajnog postupka kod poreskih obveznika kod kojih su ukinuta rješenja o reprogramu ili kod kojih već duže vremena nije bilo moguće naplatiti poreski dug, Privrednom sudu podnijeto je ukupno 310 predloga, sa ukupnim dugom u iznosu od 15.250.440”, saopštili su iz PU.

“Vijesti” su nedano objavila je PU prošlog mjeseca podnijela 176 predloga za pokretanje stečaja kod poreskih obveznika sa ukupnom vrijednošću duga u iznosu od 8.331.415 eura.

“Među obveznicima kod kojih je od početka 2019. godine predložen stečaj nalazi 25 obveznika sa poreskim dugom većim od 100.000 eura, a posebno treba istaći obveznike sa dugom većim od milion eura, kao što su Mercur System, Sotto La Collina i Montri Igalo”, istakli su iz PU.

PU je odlučna da stečajni postupak predloži Privrednom sudu da kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprorgama, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate nijesu dale efekat, u skladu sa zakonom propisanim nadležnosti.

PU je prošle godine ukinula rješenja o reprogramu za više od 1.500 poreskih obveznika, zbog kašnjenja s izmirivanjem reprogramiranih i tekućih obaveza, te da je istima na taj način dospio ukupan dug.

Svi ovi obveznici u kontinuitetu su predmet dostupnih mjera prinudne naplate, a krajnja mjera je, kako su nedavno objasnili iz PU, predlaganje stečajnog postupka nakon što se iscrpe svi ostali mehanizmi naplate. Ova mjera se, inače, preduzima prema dvije kategorije poreskih obveznika i to prema dužnicima kojima su ukinuta rješenja o reprogramu i prema obveznicima kod kojih već duže vrijeme nije moguće naplatiti dospjeli poreski dug ni na koji drugi način.

Zakon o reprogramu poreskog duga usvojen je krajem 2016. godine. Za reprogram se na početku prijavilo skoro 6,5 hiljada dužnika, a uslovi su bili da uplate jednokratno 10 odsto ukupnog duga na početku, a preostali dio plaćaju u 60 mjesečnih rata.

Samo za pokretanje 1.500 stečajeva, prema važećem cjenoviku suda, PU bi kao pokretač morala ove godine da izdvoji čak 600.000 eura na ime takse. Zbog toga se ovih dana sve više spekuliše da bi taksa za pokretanje stečaja u iznosu od minimalnih 400 eura mogla biti za PU prepolovljena na 200 eura.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *