Naslovne strane dnevnih novina za 13. fabruar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Interesi radnika ugroženi optužnicom

Bivši radnici “Primorke nezadovoljni su ponovnim vraćanjem optužnice na dopunu protiv više lica označenih kao kriminalna grupa i okrivljenih u pred metu “Primorka. Kako kažu, podnijeli su tužbu protiv te organizovane kriminalne grupe, i priložili relevantnu dokumentaciju kod specijalnog tužioca Mire Samardžić, koja ih je pozvala da daju izjavu, da bi ih nakon toga isključila iz optužnice, i kako tvrde, ugrozila njihove interese, i nastavila da zastupa samo interes države.

Atlas banka ide u stečaj

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vuković rekao je da ne vjeruje da će Atlas banka, u koju je početkom decembra uvedena prinudna uprava Centralne banke (CBCG), izbjeći stečaj. – Atlas banka će sigurno otići u stečaj, svi to izbjegavaju da kažu. Poslije svih ovih prljavština što čujemo baš bih volio da vidim ko će da je dokapitalizuje kazao je Vuković, juče na konsultativnom saslušanju na temu “Fukcionisanje Fonda za zaštitu depozita (FZD) nakon uvođenja stečaja u Invest banci Montenegro (IBM) na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i bucet.

Javni dug neodrživ zbog kredita za autoput

Kineski ekonomski uticaj predstavlja rizik za region Zapadnog Balkana, posebno u smislu javnog duga koji je u Crnoj Gori porastao na neodrživih 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u novom Minhenskom izvještaju o bezbjednosti (MSR). – Kredit od 809 miliona eura za izgradnju prve dionice autoputa prema Srbiji doveo je rast duga Crne Gore do neodrživih 80 odsto BDP-a, što je izazvalo široku zabrinutost da će Peking uvući Crnu Goru u “diplomatsku dužničku zamku – piše u izvještaju koji je objavljen uoči Minhenske bezbjednosne konferencije koja će se u četvrtak održati u Minhenu.

Pobjeda

Kolašin rizort na berzi

Berza je juče objavila da je registrovano akcionarsko društvo Kolašin resort & SPA Podgorica ukupne vrijednosti 30.000 eura sa 30.000 akcija nominalne vrijednosti po euro. U Centralnom registru preduzeća se navodi da je osnivač Oriental management inc chowdhury a predsjednik odbora direktora i ovlašćeni zastupnik Mohamed Abdul Alim. U odboru direktora su i Salim Chowdhury Nirjhor, Rowshan Ara Chowdhury i Mohamed Abdul Alim Chowdhury. Izvršni direktor je Stefan Stojanović.

Žene u biznisu treba da se udružuju

Žene u poslovnom svijetu treba više da se udružuju i oslanjaju jedna na drugu, umjesto da se doživljavaju kao konkurencija, ocijenila je predsjednica Udruženja preduzetnica Edita Dautović. Jedino tako možemo stvarati pozitivan poslovni ambijent u kojem umjesto predrasuda kvalitet žena dolazi do izražaja navela je Dautović u intervjuu koji je Udruženje uradilo uoči proslave deset godina postojanja, prenosi agencija Mina biznis.

Radmilović optužio Stijepovića da laže

Postoji mogućnost da spor između Lovćen investa koji je tužio Glavni grad i Agenciju za razvoj i izgradnju Podgorice zbog neispunjenja obaveza iz sudskog poravnanja, ipak bude riješen mirnim putem, čulo se na posljednjem ročištu na kojemje saslušan i bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović. On je kazao da je dao zadatak saradnicima da realizuju obaveze iz sudskog poravnanja koje je potpisano sedam godina prije početka njegovog mandata, ali do toga nije došlo. Dogovor nije postignut ni nakon sastanka kome je i on prisustvovao zbog, kako tvrdi, insistiranja direktora Lovćen investa Milenka Radmilovića da sve obaveze iz poravnanja budu realizovane kumulativno, te da mu bude ustupljena parcela u prvoj zoni u blizini zgrade Simpo.

Dnevne niovine

ŠTRABAGOVA BLOKADA REGIONALNOG VODOVODA NEUSTAVNA

Slučaj Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i austrujske kompanije Štrabag, koji je dodatno zakomplikovan prošlogodišnjom presudom Apelacionog suda o priznaju odluke međunardone arbitražnog tijela koje nije definisano ugovorom između dva preduzeća, uskoro će dobiti svoj epilog. Kakav, zavisi od novog rješenja Vrhovnog suda kojem je Ustavni sud Crne Gore ukinuo prethodno. Ustavni sud Crne Gore, podsjetimo, je na sjednici održanoj 29. januara većinom glasova usvojio žalbu Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, ukinuo rješenje Vrhovnog suda iz 2018. godine i vratio na ponovno odlučivanje zahtjev za reviziju odluke Apelacionog suda.

NP DURMITOR POSJETILO VIŠE OD 220.000 TURISTA

Nacionalni park (NP) Durmitor prošle godine je posjetilo 220.210 turista, 19 odsto više nego 2017, saopštio je direktor N acionalnih parkova (NPCG) Elvir Klica. On je kazao da je trend posjete NP Durmitor u porastu iz godine u godinu. “Ukoliko uporedimo podatke iz 2010. i prošle godine, oni pokazuju da je broj posjetilaca povećan skoro pet puta. To nam ukazuje na kontinuitet zainteresovanosti domaćih i međunarodnih posjetilaca za turističku ponudu ovog zaštićenog područja i UNESCO sajta, kao i na obavezu da u narednom periodu, u saradnji sa institucijama sistema unapređujemo postojeću turističku ponudu i osmišljavamo novu, u skladu sa principima održivog razvoja”, rekao je Klica.

U FONDU DOVOLJNO NOVCA UKOLIKO ATLAS BANKA ODE U STEČAJ

Fond za zaštitu depozita (FZD) trenutno raspolaže sa 100 miliona eura likvidnih sredstava, što je dovoljno da pokrije isplatu garantovanih depozita u slučaju uvođenja stečaja u Atlas banci i to bez povlačenja sredstava iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), poručio je direktor FZD-a Predrag Marković. Garantovani depoziti u Altas banci, kako je kazao na jučerašnjem konsultativnom saslušanju u Skupštini, iznose oko 93,5 miliona eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *