Markuš: “Siti” nije trebalo rušiti

1 komentar

Arhitekta Andrija Markuš kaže da je protiv rušenja Hotela “Siti”, koje je počelo u ponedjeljak, jer smatra da treba da poštujemo sve ono što je izgrađeno u nekom vremenu, što je svjedok nekog vremena, bez obzira kakav imamo lični odnos prema toj građevini.

“Jako je bitno da imamo svijest da nešto treba da ima status državnog dobra, mi imamo sada malo paradoksalnu situaciju da se u kapitalizmu, koji je kod nas aktuelan, ruše objekti kao Hotel “Siti”, koji je sada privatno vlasništvo, dok su se u vrijeme socijalzma, takvi objekti čuvali”, kaže Markuš.

On tvrdi da rušenjem hotela gube svi, da je neko očigledno dezinformisao i investitora i nadležne gradske službe.

“Ne krivim investitora, niti nadležne organe, već moje kolege koji su ljubomorni na nešto što je neko prije njih projektovao, uradio…Taj hotel je trebalo sačuvati, on je podignut prije deceniju. Ako je investitor želio veći prostor mogao je sačuvati tu građevinu, mogao je podići soliter pored hotela, mogao se on uklopiti u veću građevinu. Rušenjem svi gube, oni koji su radili u hotelu, čitava zajednica.”, kaže Markuš.

Rušenje Hotela „Siti”, nekadašnji hotel „Ljubović”, počelo je u ponedjeljak.

Na mjestu hotela planirana izgradnja višenamjenskog stambeno-poslovnog objekta Hotel je novo ruho dobio 2008. godine, a u rekonstrukciju hotela sa četiri zvjezdice i 79 soba uloženo je 4,2 miliona eura.

Iz UTIP-a Crna Gora je saopšteno da će rušenje hotela trajati 40 dana.

Iz UTIP-a Crna Gora, čiji je većinski vlasnik Žarko Burić, ranije su saopštili da usled značajnih promjena na tržištu hotelijerstva u Podgorici, koje se prije svega ogledaju u značajnom padu cijena usluga usled otvaranja većeg broja hotela u gradu i lošeg stanja u kojem se sam Hotel “Siti” nalazi, investitor A.D. UTIP Crna Gora je na Skupštini akcionara održanoj 10. novembra 2017. godine donio odluku o izgradnji višenamjenskog stambeno-poslovnog objekta na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi Hotel Siti.

Dio radnika koji su radili u Hotelu “Siti” raspoređen je na poslovima u druga dva hotela.

Kompanija UTIP Crna Gora tražila je u aprilu prošle godine saglasnost državnog arhitekta za idejno rješenje stambeno-poslovnog objekta koji bi gradili na mjestu sadašnjeg hotela “Siti”. U planu je izgradnja zgrade sa dvije podzemne garažne etaže i najviše šest spratova u kojoj će, pored stambenog prostora, biti i novi gradski hotel, sa posebnim ulazom.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ne mlati, Markus. Javljas se sad kad je rusenje vec pocelo, a do sad te nidje javno nije bilo. Sjecam se kad je maknut onaj polusuvi brijest kod hotela Crna Gora kako je narod skocio bio da brani (tamo su ljubavili, pa im je to kao neki licni spomenik proslim vremenima). Meni smeta jedna druga stvar – tu je bio hotel, a investitor umjesto toga gradi stambenu zgradu sa apartmanima za rentiranje i recepcijom (nesto poput hotelcica). Ko je to dozvolio? Umjesto hotela, nicu stanovi za prodaju na odlicnoj lokaciji… Na cijeloj toj strani Ljubovica nema stambenih zgrada, a Buric ce sad da digne jednu namjesto hotela? Meni to mirise na prevaru…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *