Francuzi danas zvanično preuzimaju aerodrom “Nikola Tesla”

Dodajte komentar

Kompanija Vansi erports Srbija danas će svečano obeilježiti početak koncesije i preuzimanje upravljanja beogradskim aerodromom “Nikola Tesla”.

O planovima za razvoj aerodroma govoriće, na Terminalu 1, generalni direktor “Vansi koncesije” i predsednik kompanije Vensi erports Nikola Notbar.

Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma “Nikola Tesla” i francuske korporacije Vensi su, nakon sprovedenog tendera, potpisali 22. marta ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Vansi je ponudio da uloži u aerodrom 1,46 milijardi eura, a u ta ulaganja spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Aerodrom “Nikola Telsa” će biti centrala Vansija u jugoistocnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

U Srbiji, promet na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, koji je kompanija Vensi erports preuzela krajem decembra 2018. godine na 25 godina, porastao je u četvrtom kvartalu za dva odsto na 1,2 miliona putnika.

Tokom čitave godine, saobraćaj na beogradskom aerodromu porastao je za 5,4 odsto na 5,6 miliona putnika.

U Rojtersovom tekstu podsjećaju da je Vensi erports 27. decembra prošle godine potpisao ugovor o preuzimanju 50,01 odsto akcija u londonskom aerodromu Getvik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *