5 trikova internet marketinga koji će vaš CV učiniti zanimljivijim

Dodajte komentar

Šaljete prijave za posao jednu za drugom, ali niko vam ne odgovara? Kao što ste vjerovatno već čuli, na raspolaganju vam je tačno 6 sekundi da vaš CV bude primijećen. Niste sigurni kako to postići? Ono što možete učiniti jest iskoristiti trikove internet marketinga u tu svrhu.

Donosimo pet trikova koji će vam u tome pomoći:

Ključne riječi

Biografija bi trebao da uključi one ključne riječi koje sadrži i oglas za posao. Ukoliko poslodavac koristi sistem koji prepoznaje ključne riječi koje su poslodavcu bitne (ATS – applicant tracking sistem), tako ćete osigurati da vaš životopis prođe tu preliminarnu fazu. Međutim, čak i ako ne koristi, ključne riječi su nužne jer će privući pažnju, pogotovo u kontekstu ograničenog vremena.

Koristite riječi i izraze koji ‘zapinju za oko’

Umjesto da, na primjer, ‘boldujete’ imena prijašnjih poslodavaca, naglasite svoje bivše poslovne pozicije. Pritom pripazite da u potpunosti odgovaraju izlistanim kvalifikacijama. Jezik vam zasigurno može pomoći da se izdvojite.

Hyperlinkovi

Jednako kao što poveznice na relevantan sadržaj (u obliku hyperlinka) podižu čitanost članaka, mogu pomoći i vašem CV-u. Poveznice su dobar način da pružite dokaz vještinama koje ste naveli u CV-u. Dodajte linkove na vlastite stranice, članke koje ste napisali ili stranice na kojima je moguće vidjeti vaše najvažnije radove.

Profili na društvenim mrežama

U CV uključite linkove na vaše profile na društvenim mrežama jer one najbolje prikazuju vaše interese i ličnost. Započnite s LinkedIn profilom kako bi poslodavci dobili uvid u vašu mrežu kontakata, preporuke, projekte i slično. Ako, na primjer, Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Reddit ili Google+ koristite na profesionalan način, koji vas neće kompromitovati, možete uključiti i njih.

Sadržaj

Prije svega, iz biografije izbacite nacifrane fraze. Klišeji, kao što su ‘izvrsne komunikacione sposobnosti’, ‘timski igrač’ ili ‘visoko motivsan’, takođe moraju napolje. Izraze ‘bio sam odgovoran za’ zamijenite sa ‘upravljao sam’. Nije na odmet niti koristiti brojke koje govore o vašim prethodnim uspjesima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *