Ski centar Kolašin 1600 otvara vrata turistima za vikend

Dodajte komentar

Ski centar Kolašin 1600, prema riječima direktora Saše Jeknića, svoja vrata ljubiteljima bijelih sportova zvanično otvara u subotu 16. februara. Tako će planina Bjelasica dobiti još jedno atraktivno skijalište sa dvije staze crvenom i plavom.

Cijena ski pasa za odrasle iznosiće 12 eura dok će za djecu on biti po cijeni od osam eura. Prvi put će mještani dobiti značajne popuste pa će tako godišnji ski pas za njih biti 100 eura, dok će za osnovce svih škola sa kolašinskog područja biti besplatan tokom čitave sezone. O skijašima će brinuti i tim iskusnih licenciranih spasilaca.

SKI centar 1600 nalazi se na nadmorskoj visini od 2800 m, polazna tačka je sa 1600 mnv a izlazi se na 2035 mnv. Kapacitet žice je 2600 skijaša po satu, dok je kapacitet parking prostora 200 vozila.

“Puštanje u rad šestosjeda planirano je već za naredni vikend, zvanično smo preuzeli infTastrukturu od proizvođača Doppelmayr, snijega ima dovoljno, pa i danas pada. Restoran Troglava koji je kapaciteta 400 mjesta sa dvije terase, sa radom je počeo pred samu novu godinu kao i dječji ski lift. Na skijalištu su dvije staze, Vranjak koja je crvena staza sa dužinom od 1750 m, dok je plava staza Jagančar dužine 280 m”, objasnio je Jeknić.

Cjenovna usluga je u svakom smislu pristupačna, a spremni su i popusti za građane Kolašina.

Ski pas za odrasle je 12 eura, dječji je osam eura, a za sve osnovce iz Kolašina ski pas je gratis. Škole će dostaviti spisak đaka, a djeca će doći sa izvodom iz matične knjige rođenih prvi put. Nakon toga će moći gratis da se skijaju tokom cijele godine.

“Sezonski ski pas za naše sugrađane će biti 100 eura, a kako ne bi došlo do zloupotrebe ski pasova svaki taj sezonski će imati i sliku onoga ko ga iz Kolašina kupi”, objasnio je Jeknić.

Budući da je Bjelasica planina na kojoj lavine nijesu rijetka pojava, menadžment skijališta je poveo računa da skijašima učini boravak na stazama što bezbjednijim. O skijašima tokom sezone brinu spasioci Crvenog krsta Kolašin koji posjeduju međunarodne licence.

“Spasioci su obučeni po svim mogućim standardima i posjeduju međunarodne licence iza koje stoji ICAR (Međunarodna spasilačka organizacija) koje su priznate u svijetu. Na nedavno održanom seminaru koji je trajao pet dana na skijalištu naši spasioci su bili testirani i provjereni i tom prilikom pokazali izuzetno visok nivo znanja. Ako znamo da u prošloj sezoni ni jedan propust nije bio napravlj en na drugom ski centru a takođe znamo da je bila rekordna sezona, pa i kad su povrede u pitanju onda smo sigurni da će spasioci biti na visokom nivou”, zaključio je Jeknić.

Opreznost nikad nije suvišna, pa spasioci podsjećaju da ne treba skretati sa skijaških staza, a u planine ne kretati bez vodiča.

Pravilo broj jedan, savjetuju spasioci, je da nakon sniježnih padavina ne treba ići u planinu tri dana, dok se struktura snijega ne poveže sa prethodnim. Lavina može bitri pokrenuta kada je snijeg slojevit, odnosno kada stari snijeg smrzne, a preko njega napada novi. Tada, kako objašnjavaju spasioci, novi lako kliza sa starog i jednostavno se ‘otkine’. Može da ga izazove čovjek, neka životinja, mehanička sila ili jednostavno prirodni proces koji zavisi i od temperature. Pucanj ili zvuk, kako mnogi misle ne može da izazove lavinu.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *