Njemačka kompanija WPD planira gradnju vjetroelektrane na Brajićima

Dodajte komentar

Njemačka kompanija WPD zainteresovana je za gradnju vjetroelektrane na Brajićima od 75 megavata u koju bi uložili od 100 do 110 miliona eura i ne računamo na podsticajne nego na tržišne cijene, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor WPD-a za Evropu, Andreas Šole.

– Godinama planiramo investiciju u vjetroelektranu u Crnoj Gori. Znamo da Vlada već priprema tender. Očekujemo da će narednih sedmica tender biti raspisan, nakon čega ćemo mi predati ponudu – kazao je Šole.

On je podsjetio da je WPD akcionarsko društvo osnovano prije 23 godine, a danas ima 2.000 zaposlenih.

– Do sada smo izgradili više od dvije hiljade vjetroparkova sa ukupnom snagom 4.500 megavata. Po tome smo u Njemačkoj najuspješnije preduzeće u oblasti proizvodnje energije iz vjetra. Osim u Njemačkoj, vjetroparkove imamo u Finskoj, Poljskoj, na Tajvanu, u Kanadi, Španiji, Italiji, Hrvatskoj… Svake godine izgradimo 600 megavata, što je ukupna investicija od milijardu eura godišnje.

POBJEDA: Zašto se WPD odlučio za investiciju u Crnoj Gori?

ŠOLE: Prije 17 godina smo počeli da investiramo u Hrvatskoj. I pošto smo saznali da i Crna Gora hoće da podržava proizvodnju iz obnovljivih izvora, odnosno vjetroparkova, iz Hrvatske smo, da tako kažem, bacili pogled ka Crnoj Gori i shvatili šta treba da radimo.

Veoma smo zadovoljni investicijama u Hrvatskoj, odlučili smo da pokušamo i u susjedstvu. U Hrvatskoj smo izgradili četiri vjetroparka i investirali 130 miliona eura – na Pelješcu, Šestanovcu i dvije kod Šibenika.

Crna Gora je mala zemlja, što ima dosta prednosti. Stvari se završavaju brzo i jednostavno. Znamo, međutim, da ponešto i nedostaje.

POBJEDA: Šta je bilo opredjeljujuće da odaberete lokalitet na Brajićima?

ŠOLE: Gledali smo gdje je na primorju, odnosno na obali pogodna lokacija. Vodili smo računa da to bude lokacija koja je dostupna infrastrukturno, odnosno blizu putevima. Gledali smo razne lokacije i odlučili se za Brajiće kao najpovoljnije sa naše tačke gledišta. Ukoliko pobijedimo na tenderu, planiramo proizvodnju od 200 miliona kilovatsati godišnje.

POBJEDA: Jeste li do sada radili istraživanja na Brajićima?

ŠOLE: Završili smo mjerenje brzine vjetra. I na osnovu karata smo napravili nacrt odnosno plan. Predstoje istraživanja tla i geodetske studije da bismo mogli detaljno da planiramo.

POBJEDA: Očekujete li da za Brajiće bude još zainteresovanih?

ŠOLE: Vjerujem da će na tenderu biti i drugih ponuda. Vidjeli smo da su na tenderu za solarnu elektranu bile tri ponude. Očekujem da će biti toliko zainteresovanih i za ovu vjetroelektranu. Ne očekujem više.

Cijene struje za velike potrošače u Njemačkoj niže nego u Crnoj Gori

POBJEDA: Planirajući investiciju u Crnoj Gori, da li ste analizirali ovdašnje i cijene struje u Njemačkoj?

ŠOLE: Trenutno su cijene struje za velike potrošače niže u Njemačkoj nego u Crnoj Gori. To me je začudilo. Smatram da je razlog to što su u pogonu stare elektrane koje iziskuju velike troškove. Mislim da sa vjetroelektranama možemo da postignemo da tržišnim cijenama generalno smanjimo cijene struje.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *