Krugman očekuje globalnu recesiju već ove godine

Dodajte komentar

Postoji značajna šansa da će svjetska ekonomija krenuti u recesiju 2019. godine, izjavio je ekonomista Pol Krugman na summitu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Dubaiju, prenio je CNBC.

Na tržištima su učesnici sve više zabrinuti zbog mogućnosti ozbiljnog ekonomskog usporavanja u nadolazećim mjesecima, kao i zbog dugoročnog trgovinskog rata SAD-a i Kine, koji utiče na poslovno i potrošačko raspoloženje.

Sumnja u scenario sporog i blagog usporavanja

Većina ekonomista, kao i neke svjetske poslovne elite, slažu se u ocjeni da se ekonomski rast usporava (na svjetskom nivou), ali se političari nadaju kako će se to postepeno događati te da recesija neće naglo nastupiti.

Govoreći na summitu u nedjelju, Paul Krugman je izjavio kako postoje dobri razlozi zbog kojih sumnja u takav scenario.

Na pitanje bi li investitori trebali očekivati ​​recesiju tokom sljedećih mjeseci, Krugman je odgovorio: “Mislim da postoji prilično dobra šansa da ćemo imati recesiju krajem ove godine (ili) sljedeće godine.”

Krugman je poznati američki ekonomista i profesor emeritus u školi Woodrow Wilson univerziteta Princeton. Dobitnik je Nobelove nagrade za 2008. godinu za svoj rad na ekonomskoj geografiji i prepoznavanju međunarodnih trgovinskih obrazaca.

Evropa najbliža recesiji

Krugman je kazao kako je malo vjerovatno da će samo “jedna velika stvar” podstaći globalan ekonomski pad, nego će se raditi o nizu uticaja.

Podsticaj smanjenja (korporativnog) poreza od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa jedan od razloga za Krugmanovu zabrinutost, jer prema njegovom mišljenju taj program “nije baš učinkovit”. Krugman je takođe upozorio da se već nazire da se “balon izduvava” kada se radi o rastu tehnološkog sektora.

Naveo je kako među kreatorima ekonomskih politika ne postoji pripremljenost za recesiju.

“Glavna zabrinutost je uvijek bila da ne postoji učinkovit odgovor ako se stvari uspore. Mjesto koje trenutno izgleda vrlo blizu recesiji je eurozona”, dodao je.

Krajem prošle nedjelje Evropska komisija oštro je snizila svoju prognozu za ekonomski rast eurozone u 2019. i 2020. godini.

Komisija je saopštila kako će se rast eurozone usporiti na 1,3 posto ove godine s 1,9 posto u 2018., uz očekivanje da će u 2020. godini rast ponovno malo ojačati na 1,6 posto.

Procjene su bile manje optimistične od prethodnih predviđanja izvršne vlasti EU, objavljenih u novembru. Tada je Brisel očekivao da će valutni blok od 19 zemalja ove godine porasti 1,9 posto, a 2020. godine 1,7 posto.

Vijest je pogoršala strahove da se globalni ekonomski pad širi na Evropu.

“Usput, moj dosadašnji uspjeh (ovakvog predviđanja) je loš – kao i od svih ostalih”, ogradio se ipak ekonomski Nobelovac, u vezi uspješnosti predviđanja da se počeo nazirati preokret višegodišnjeg ekonomskog rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *