Građani od Vlade traže povećanje minimalca na 350 eura

Dodajte komentar

Vlada će do kraja marta donijeti konačnu odluku ima li prostora za povećanjem minimalne cijene rada sa 193 na 250 eura koliko su tražili crnogorski sindikati. Međutim, Vlada će se naći na novom iskušenju, jer je pokrenuta peticija kojom se traži povećanje minimalne zarade na 350 eura, a inicijatori tvrde da prostora za povećanje od 157 eura i te kako ima.

Priču o povećanju zarade sa 193 na 350 eura pokrenula je NVO Alternativa, koja je u crnogorskoj javnosti poznata po peticiji koju je usvojila Vlada, a kojom je trgovcima nedjelja zagarantovana kao slobodan dan.

Peticiju je za dva dana podržalo 1.000 ljudi, a da bi došla do Vlade mora je potpisati još 2.000 crngorskih građana.

“Povećanjem minimalne zarade na 350 eura povećala bi se potrošnja prosječne porodice. Kada se poveća potrošnja, povećavaju se i prihodi privatnika. Tako se kompenzuje to što imaju veće troškove za plate. Od ove mjere ima koristi i Država, jer ona prikuplja veće poreze od povećane potrošnje”, navodi se u obrazloženju pomenute peticije.

Međutim, iako lijepo zvuči da crnogororski građanin minimalno prima platu od 350 eura, za sada je ova mogućnost ravna nuli.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja već uveliko priprema analizu da li je moguće povećati minimalnu zaradu sa 193 na 250 eura i do kraja marta će biti poznat konačan odgovor koji vrlo lako može biti negativan.

Da bi u Crnoj Gori minimalna zarada bila 350 eura, morali bi da imamo standard koji, primjera radi, imaju državljani Hrvatske.

Hrvati prosječno zarađuju 820, a minimalac je 366 eura.

Za sada je najrealnije očekivati povećanje minimalne zarade u Crnoj Gori na 250 eura, ako se u obzir uzmu rast crnogorske ekonomije, javni dug, te mišljenja privrednika koji posluju u našoj državi, prenosi portal Standard.

Poražavajući je podatak da je minimalna zarada u Crnoj Gori, koja je utvrđena još 2003, najmanja je u regionu.

Minimalac je veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih znatno manje prosječne plate.

Prosječna zarada u Srbiji je oko 420 eura, a minimalna 213 eura. Slično je i u BiH. Mjesečno se u prosjeku zaradi 440 eura, a minimalac iznosi 208 eura.

Za tri eura je veći minimalac u Makedoniji u odnosu na Crnu Goru. Ipak, prosječna plata je znatno manja i iznosi 378 eura.

Ubjedljivo najveću minimalnu zaradu u regionu imaju Slovenci i ona iznosi 638 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *