EU prihvatila rješenje za sporni njemačko-ruski gasovod

Dodajte komentar

Predstavnici većine zemalja Evropske unije prihvatili su kompromisno rješenje za izmijenjenu evropsku regulativu o gasovodima koje neće ugroziti rusko-njemački projekt “Sjeverni tok 2”, izjavili su u petak za dpa evropski diplomatski izvori.

Tema sastanka predstavnika zemalja članica bile su izmjene evropske direktive o gasu koje bi Evropskoj komisiji osigurale veći uticaj na regulativu gasovoda, uključujući i “Sjeverni tok 2”.

Taj gasovod dužine gotovo 1.200 kilometara trebao bi dopremati ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more.

Francuska je u četvrtak neočekivano utrla put kompromisu, podržavši izmijenjenu verziju predloga, koji je izradila zajedno s Njemačkom.

Primjena regulative

Suština predloga je da bi pravo na primjenu evropske regulative, odnosno na moguće izuzeće imala zemlja EU-a na čijoj je teritoriji, odnosno u čijim je teritorijalnim vodama prva interkonekcijska tačka gasovoda – u slučaju “Sjevernog toka 2” Njemačka.

Prethodni je predlog predviđao to pravo za zemlje članice EU-a kroz čiju teritoriju, odnosno teritorijalno more kroz koje gasovod prolazi.

Kompromis je podržalo 27 od 28 zemalja EU-a – protiv je bila samo Bugarska, izjavio je za njemačku novinsku agenciju dpa neimenovani francuski zvaničnik.

(Agencije)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *