UN: Priština da ukine takse Srbiji i BiH

Dodajte komentar

Tokom još jedne rasprave o tromjesečnom Izvještaju Unmika o stanju na Kosovu, koja je sinoć održana uprkos prethodnom protivljenju jednog broja članica Savjeta bezbjednosti UN, kosovske vlasti su jednoglasno pozvane da ukinu stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Različite stavove, međutim, članice su iznijele kada je riječ o budućoj dinamici održavanja sjednica na temu situacije na Kosovu.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija dijeli zabrinutost sa Srbijom zbog ozbiljnosti situacije sa Kosovom.

On je kosovskoj ambasadorki Vljori Čitaku, koja je ovaj sastanak nazvala šaradom, rekao da, ako tako misli, nije bila u obavezi da dođe, iako je pozvana.

Dodao je da Rusija ne prihvata da se Kosovo skine sa dnevnog reda SB UN te da treba da bude pod stalnom kontrolom ovog tijela jer je situacija nestabilna i svakog ternutka može da se otme kontroli.

Nebenzja je ponovio stav Rusije da Priština krši sporazum Cefta uvođenjem taksi na srpsku robu i rekao da Kosovo ignoriše “neuvjerljive” zahtjeve zapadnih zaštitnika.

Prema njegovim riječima, i formiranje vojske predstavlja kršenje rezolucije 1244 i nema garancija da ta vojska neće krenuti na Srbe.

Takođe je ocijenio da izjave Ramuša Haradinaja da će prestati da komunicira sa Unmikom predstavljaju flagrantno kršenje rezolucije UN i ponovio da je pozicija Rusije da Kosovo može biti predstavljeno samo preko Unmika.

Kina je takođe istakla da poštuje suverenitet Srbije i rezoluciju 1244, Unmik i istakla da je potrebno pronaći rješenje za dijalog u okviru te rezolucije.

Predstavnik Kine je rekao da SB UN treba da nastavi rasprave o Kosovu.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs je pozdravila rad Unmika i istakla da Kosovo više nije “akutna kriza”, kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

Predstavnik Njemačke Kristof Hojsgen je pozvao na stratešku procjenu Unmikove misije na Kosovu u skladu sa stanjem na terenu, dodajući da mnoge zadatke Unmika mogu da preuzmu druge organizacije.

Američki ambasador Džonatan Koen rekao je da je Unmik ispunio svoj mandat i da je odavno prošlo vrijeme za smanjenje misije tog tijela.

On je podsjetio da su SAD i ranije tražile smanjenje misije Unmika, a zatražio je i “hitan napredak” u dijalogu uz “momentalno” ukidanje tarifa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *