Naslovne strane dnevnih novina za 8. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Prvu banku održavaju depoziti države

Svjetska banka (SB) je više puta upozoravala Crnu Goru da Prvu banku održavaju samo državni depoziti, a njihovo smanjenje bio je jedan od uslova za dobijanje pomoći te institucije, nakon što Vlada nijeuspjela da dogovori aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Isplatili pola novca

U podgoričkim poslovnicama Sosijete ženeral banke Montenegro, Hipotekarne i NLB banke do srijede je isplaćeno 12,02 miliona eura garantovanih depozita za 508 deponenata Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju. Iz Centralne banke (CBCG) saopšteno je da je isplaćeno više od polovine ukupnog iznosa garantovanih depozita te banke.

Podržali podjelu Budvanske rivijere

Vlada je dala saglasnost na odluku odbora direktora Budvanske rivijere o izboru modela i pokretanju postupka restrukturiranja, koju je odbor donio 20. decembra prošle godine. Time će se i zvanično pokrenuti postupak podjele Budvanske rivijere u dva preduzeća. U novom preduzeću biće hoteli “Sveti Stefan i “Miločer, uz proporcionalnu podjelu akcija, dok će ostali hoteli ostati u trenutnom preduzeću.

Pobjeda

Na proljeće potpisuju 33 miliona eura kredita za HE Perućica

Sa aspekta implementacije razvojnih projekata možemo reći daje iza nas impresivna godina, jer je u investicione projekte uloženo ukupno 12 miliona eura, izavio je u intervjuu Pobjedi Ivan Mrvaljević, rukovodilac Direkcije za razvoj i inžinjeringu EPCG.

Za željezničku infrastrukturu 22,5 miliona eura

Vlada je za izgradnju, održavanje, rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture u ovoj godini opredijelila 22,5 miliona eura. Vlada je juče usvojila taj program polazeći od činjenice da je željeznička infrastruktura dobro u opštoj upotrebi u državnoj svojini, a upravljanje infrastrukturom je djelatnost od javnog interesa.

Tehnički detalji se još usaglašavaju

Dokument o davanju aerodroma u Podgorici i Tivtu u zakup, juče nije bio na dnevnom redu sjednice Vlade jer je preostalo da se definišu još neki tehnički detalji, saopšteno je portalu CdM u Ministarstvu saobraćaja. – U pitanju je ozbiljan dokument koji zahtijeva pažljivo čitanje, razmatranje i donošenje odluke. Sugestije i komentari članova Vlade su neophodni i očekivani kako bismo koncipirali kvalitetan materijal. Samo su ostale manje konsultacije oko nekih detalja.

Dnevne novine

Milion za vodovode – doprinos Vlade razvoju ruralnih područja

Programom podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019. godinu, 970.000 eura namijenjeno je za podršku izgradnji vodovoda u kojima će još učestvovati opštine i mještani, odlučili su članovi Vlade. Na jučerašnjem 108. zasijedanju, kojim je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojen je ovaj predlog kojim se definiše izgradnja 31 vodovoda, sa ciljem stvaranja boljih uslova života i rada na seoskom području, i razvoja poljoprivrede.

KAP planira da u 2019. potroši 3.663 tone prirodnog gasa

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), vlasništvo nikšićkog Uniproma, planira da u ovoj godini potroši 3.663 tone prirodnog gasa nakon što je u prošloj godini izgradio i pustio u rad infrastrukturu za snabdijevanje tom sirovinom. KAP je na taj način, kako se navodi u Energetskom bilansu za 2019. godinu, u potpunosti eliminisao potrošnju lož ulja i prešao na čistije gorivo.

Britanci zainteresovani za investiranje u Crnoj Gori

Britansko tržište zainteresovano je za investiranje u Crnoj Gori, a kinesko tržište je takođe, nakon nedavnih nastupa kompanije Luštica Development na sajmovima u toj zemlji pokazalo zanimanje za Crnogorsko primorje, kazali su u tivatskoj kompaniji. Predstavnica Luštice Development Nevine Coutry je na predstavljanju kompanije u Londonu, govorila o prednostima života i investiranja u
Crnu Goru i Lušticu Bay kao destinaciju sa oko 270 sunčanih dana godišnje.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *