Sat otkucava: Još 50 dana do bregzita

Dodajte komentar

Velikoj Britaniji ostalo je još 50 dana da napusti Evropsku uniju. I dalje niko ne zna kako će se to dogoditi, ako se uopšte i dogodi, piše CNN.

Upravo to je i razlog za nezadovoljstvo predsjednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je u srijedu naveo da postoji “poseban krug pakla” za one koji promovišu Bregzit bez ikakvog plana da ga izvrše.

Njegove riječi jesu izazvale negativne reakcije u Vestminsteru, ali za mnoge zakonodavce i zvaničnike koji mahnito tragaju za izlazom iz Bregzita, Tuskove reči su istinite, navodi američki portal.

Kako se navodi, prilično je zapanjujuće da je britanska budućnost talac dugotrajnog prepiranja političara sa konkurentnim ideologijama, a sat i dalje otkucava do 29. marta – kada je planirano i zvanično okončanje Bregzita.

Tereza Mej, koja je ostala premijerka uprkos tome što predsjedava “jednim od najvećih političkih fijaska koji se pamti”, danas će otputovati u Brisel u pokušaju da ubijedi lidere EU da pristanu na ključne promjene u sporazumu koji će, u teoriji, biti prihvatljiv zakonodavcima u Vestminsteru.

Prošle nedjelje, Donji dom glasao je za to da traži od EU da napravi “alternativne aranžmane” za podršku Sjeverne Irske, glavnu prepreku britanskom parlamentu da se saglasi sa Terezinim sporazumom o Bregzitu.

“Kada Mej održi razgovore sa Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i drugima, malo je vjerovatno da će postići bilo šta značajno da bi zakonodavci promijenili mišljenje. Muziku iz Brisela, pojačanu komentarima Tuska o paklu, nije lako slušati, nikako”, navodi CNN.

Premijerka će u Belgiju stići nakon sastanka sa političkim liderima u Belfastu, gdje ju je Demokratska sindikalna stranka, čiji su joj glasovi potrebni za cjelokupnu većinu, obavijestila da neće podržati njen sporazum bez promjena.

Nakon današnjeg sastanka u Briselu, Tereza Mej će otići u Dablin, kako bi se sastala sa tamošnjim šefom vlade i razgovarati o granici.

Do petka uveče, kada Mej ima večeru sa premijerom Irske, ostaće 49 dana do kraja Bregzita, a kada se premijerka sljedeće sedmice obrati Donjem domu sa onim što se njeni najbliži savjetnici nadaju da će biti djelotvoran plan, preostaće još 44 dana. S obzirom na to da političari iz različitih stranaka ostaju podijeljeni oko toga kako bi Bregzit trebalo da izgleda, teško da će se nešto dogoditi do tad.

“Nameće se pitanje: Koliko će biti blizu krajnjeg roka prije nego što dogovor bude postignut? A onda i ovo: Kada će britanske firme i porodice da počnu ozbiljno da skladište hranu i lijekove kako bi se pripremili za neizbježnu paniku koja će se dogoditi u posljednjoj nedjelji marta, ako zemlja ne postigne dogovor?”, navodi CNN.

Kako se navodi, sužavanje vremenskog okvira učinilo je jednu stvar, a to je da je izoštrena politika opozicionih laburista.

Lider laburista Džeremi Korbin uputio je pismo premijerki u kom je izneo pet zahtjeva koji bi, ukoliko budu ispunjeni, dovely do toga da se njegovi poslanici vrate na glasanje krajem ovog mjeseca. Ovi zahtjevi uključuju veća prava i zaštitu radnika, stalno članstvo u agencijama EU i sigurnosne programe, blisko usklađivanje sa jedinstvenim tržištem.

Ovaj plan je značajan, ne samo jer pokazuje najjasniju Korbinovu politiku još od 2016. već jer i pokazuje da bi mogao da pobijedi takozvani “meki Bregzit”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *