Saslušan rukovodilac IBM-a

Dodajte komentar

Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv biznismena Duška Kneževića i više osoba zbog utaje poreza i pranja novca, juče je saslušan jedan od rukovodilaca IBM-a, piše Pobjeda.

Zbog tajnosti istrage, ovom listu nije saopšten identitet osobe koja je u Specijalnom tužilaštvu iznijela saznanja o spornim poslovanjima u kojima je budžet oštećen za višemilionske iznose u slučaju koji je poznat u javnosti kao afera Atlas.

Ipak, prema saznanjima Pobjede, osoba koja je juče svjedočila upućena je u brojne detalje poslovanja Kneževića i podaci koje je saopštila pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević doprinijeće u daljoj istrazi.

Centralna banka je u IBM i Atlas banku uvela privremene mjere početkom decembra prošle godine zbog smanjene likvidnosti. U IBM uveden je stečaj početkom januara, a za Atlas banku je raspisana dokapitalizacija od 22 miliona eura.

Protiv Kneževića vode se četiri istrage i njega je Tužilaštvo označilo da je bio ključni čovjek po čijem nalogu su obavljane finansijske mahinacije. Terete ga za pranje 100.000 eura, njegovo ime dovodi se u vezu i sa pranjem novca u slučaju Telekom, slučaju “Carbon i e-commerc”, gdje je samo u tom predmetu, prema procjeni istražitelja, budžet oštećen za više miliona eura.

Ovi slučajevi mjesecima su bili u fokusu Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog tima, a hapšenja su uslijedila krajem decembra kada su lisice stavljene Kneževićevim saradnicima Đorđu Đurđiću, Marku Nikoliću, Brankici i Biljani Bašović.

Tri nedjelje nakon toga uslijedilo je proširenje istrage jer je tim koji je radio na ovim slučajevima došao do osnovane sumnje da su članovi kriminalne grupe bili i Petar Knežević, Tomica Knežević, Miodrag Knežević, Vlatko Rašović, Almir Kaluđerović, Tomislav Žižić, Elvir Kalamperović i Đorđe Đurđić.

Krivične prijave su podnijete i protiv Andrije Kneževića, Andreja Kononenka, Ariska Timofejeva, Olge Udilova, Ekatarine Petrovne Kononenko, Zvonka Gobeljića i Nebojše Šovrana.

Sumnja se da su oni, po uputstvima dobijenim od Kneževića i u dogovoru sa njim, predavali zahtjeve za kredite IBM-u i Atlas mont banci, zaključivali kreditne ugovore, novac koristili za svoje potrebe ili ih davali drugim pripadnicima kriminalne organizacije, ali kredite nijesu oni vraćali…

Pod istragom Specijalnog tužilaštva je i bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević zbog sumnje da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro na čijem čelu je bio Knežević. Lisice su mu stavljene nakon što je objavljen audio zapis i transkript razgovora sa Kneževićem.

Pritvor je određen Kalamperoviću, Miloševiću, Miodragu Kneževiću i Đurđiću.

Za stranim državljanima protiv kojih je podnijeta prijava biće raspisane potjernice ukoliko se ne jave istražiteljima i objasne koja je bila njihova uloga u poslovima koji su zakinuli budžet Crne Gore za višemilionske iznose.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *