Polovina pripravnika pronađe posao

Dodajte komentar

Sedma generacija visokoškolaca počela je pripravnički staž u okviru Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca u januaru ove godine. Od početka Programa stručnog osposobljavanja do sada kroz ovaj program je pripravnički staž odradilo oko 20 hiljada visokoškolaca. Od toga, prema riječima Mubere Kurpejović, direktorice direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, oko 50 odsto korisnika je nakon završenog pripravničkog staža nastavilo radni angažman.

“Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodnih šest godina realizacije Programa, polovina korisnika Programa je nastavila radni angažman kod istog ili drugog poslodavca. Navedeni podaci govore da je Program, osim praktičnih znanja i vještina kroz upoznavanje sa radnim okruženjem, doprinio i boljem zapošljavanju mladih i smanjenju nezaposlenosti”, navodi Kurpejović.

Ministarstvo je uradilo analizu prijavljenih korisnika i poslodavaca po oblastima kako bi dobili inpute za kreiranje upisne politike i praćenje potreba trzista rada. Prema ovoj analizi veći broj korisnika Programa je nastavio angažman u privatnom sektoru.

“Ovo je odličan pokazatelj da se programom zaista osposbljava kvalitetan kadar, koji se lako može pozicionirati na tržištu, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Preciznije, oko 60% korisnika nastavilo je angažman u privatnom sektoru, dok je oko 40% nastavilo da radi u javnom sektoru”, kazala je za naš portal Kurpejović.

Prema analizi Ministarstva najbolje su prošli ekonomisti i pravnici. Poslodavci su najviše tražili kvalifikacije iz oblasti ekonomije, elektronike, telekomunikacija i računara, prava, turizma, engleskog jezika i književnosti, građevine, arhitekture i novinarstva.

Vlada je za finansiranje Programa stručnog osposobljavanja Predlogom bužeta za 2019. godinu predvidjela 7,5 miliona eura. Iz Ministarstva, međutim, nisu ogovorili koliko je ukupno sredstava iz budžeta izdvojeno od početka programa do sada, naglasivši da godišnja sredstva opredijeljena za ovu namjenu variraju u zavisnosti od broja korisnika koji su u programu.

S obzirom da Program daje dobre rezultate, Kurpejović naglašava da će on biti nastavljen do daljeg.

“Kako je uspješnom obrazovnom reformom iz 2017. godine uvedena i obavezna praksa na sve fakultete u obimu od 25%, vidjećemo, nakon što izađe prva generacija po tom sistemu, da li će se i na koji način, projekat osposobljavanja visokoškolaca nastavljati, jer je on inicijalno i pokrenut kako bi se nadomjestila nedostajuća praktična znaja i vještine naših visokoškolaca. Dakle, za sad Program pokazuje jako dobre rezultate, i biće implementiran do daljnjeg”, poručuje Kurpejović.

NVO: 15 odsto ostane radnom odnosu

Analize koje su radili u NVO sektoru pokazuju drugačiju sliku i podatke koji su mnogo manje optimističniji od onih iz Ministarstva. Izvršni direktor NVO “Zid”, Igor Miošević je ranije kazao da je prema njihovim analizama maksimalno 15 odsto onih koji su se stručno osposobljavali po vladinom program, moglo da ostane kod istog poslodavca, a da je svakom četvrtom nuđen neki oblik kratkoročnog radnog aranžmana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *