Šta otkriva kriza u Venecueli

Dodajte komentar

Veliki broj članica Evropske unije, među kojima su Francuska, Njemačka i Velika Britanija, priznale su Huana Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele.

Sa druge strane, Belgija, Finska, Švedska i druge suzdržale od toga i poslale samo poruke podrške.

Italija je, s druge strane, blokirala zajedničku izjavu EU, što je rezultiralo poprilično komplikovanim obraćanjem javanosti Federike Mogerini, visoke predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, navodi sajt “Politiko” (Politico) u svom evropskom izdanju.

Ona je izjavila da je svih 28 članica EU složno u svom stavu prema Venecueli, ali je zatim rekla da nije uloga EU da priznaje države ili njihove institucije.

“Priznavanje država ili institucija unutar njih ne spada u nadležnosti EU i o tome imamo čvrst stav”, rekla je Mogerini.

“To spada u isključivo pravo država članica, tako da ćete u narednim satima vidjeti članice EU koje koriste svoja prava i saopštavaju svoje odluke o priznanju institucionalne odluke predsjednika Nacionalne skupštine Venecuele.”

Venecuela, međutim, nije jedini kamen spoticanja u spoljnoj politici EU, koja već duži vremenski period ne uspijeva da bude jedinstvena u saopštenjima i odlukama.

Ne slažući se sa odnosom prema Rusiji, nekoliko EU država koje nisu članice NATO-a, uključujući Kipar, blokirale su u ponedjeljak izjavu EU o krahu INF sporazuma između Rusije i SAD.

U zasebnoj odluci, Mađarska i Poljska blokirale su prijedloge zaključka za predstojeći samit EU i Arapske lige zbog neslaganja oko mjera vezanih za migraciju.

Situacija sa Venecuelom, ipak, predstavlja gorući problem, što je dozvolilo Rusiji, Madurovom postojanom savezniku da uputi kritike na račun Brisela i preispita motive EU za razrješenje krize.

Neslaganja unutar EU oko usvajanja zajedničkih izjava povodom Venecuele, INF sporazuma i Arapske lige vjerovatno će dovesti do odredbi ugovora po kojima se pojedine spoljnopolitičke odluke mogu donositi od strane kvalifikovane većine, a ne jednoglasno.

Mogerini, ipak, stoji pri tome da su članice EU jedinstvene.

“Postoji zajednički okvir djelanja unutar EU koji važi i za pritiske i za dijaloge”, izjavila je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *