Policija ušla u više državnih preduzeća

Dodajte komentar

Policija je izuzela poslovnu dokumentaciju Uprave za šume, Luke Bar, bolnice “Meljine”, više firmi koje posluju ili su poslovale u okviru Željeznice Crne Gore, ali i još nekoliko desetina državnih, opštinskih i privatnih preduzeća u skoro svim crnogorskim gradovima. To su “Vijestima” saopštili iz vrha Uprave policije, objašnjavajući da inspektori provjeravaju zakonitost poslovanja tih preduzeća.

“Provjeravamo da li je u tim preduzećima bilo zloupotrebe službenog položaja, utaje poreza, ali i drugih krivičnih djela. Akcija je počela i sigurno će trajati mjesecima, dok ne utvrdimo kako su poslovali oni u čijim rukama su bila državna i javna preduzeća, ali i privatne kompanije”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Isti izvor objasnio je da su inspektori izuzeli dobar dio poslovne dokumentacije jer postoji osnovana sumnja da je u njima bilo zloupotrebe službenog položaja, pronevjere, utaje poreza, ali i drugih krivičnih djela…

Sagovornik iz policije istakao je da su provjere tek počele i da nijedna firma, bez obzira da li je u pitanju državno ili javno preduzeće, ili eventualno privatna kompanija, neće biti pošteđena provjera:

“Pod lupom je nekoliko firmi koje su nastale od Željeznice Crne Gore. Provjeravamo nabavke opreme i rezervnih djelova za Željeznički prevoz, ali i da li je više direktora u tim preduzećima zloupotrijebilo službeni položaj”, rekao je on.

Inspektori za borbu protiv privrednog kriminala provjeravaće ugovore, javne nabavke, troškove za putovanja, koncesije, isplate prekovremenih, isplate pomoći, stambene fondove…

Izvor “Vijesti” kazao je da će istraživati i kako su privatizovana neka od tih, nekad državnih preduzeća, ali i da li je bilo nezakonitosti u njihovom poslovanju od privatizacije do sada.

“Akcenat je na sprečavanju, suzbijanju i otkrivanju zloupotreba u privrednom poslovanju, utaje poreza, sive ekonomije i ostalih nezakonitosti u privrednom sektoru”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz Uprave policije nije pojašnjeno da li istrage poslovanja u privrednom sektoru vodi Operativni tim za borbu protiv kriminala, koji su nedavno formirali direktor Uprave policije Veselin Veljović, Uprave carina Vladan Joković, Poreske uprave Miomir M. Mugoša i Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *