Bill Gross, jedan od najvećih investitora svih vremena, odlazi u penziju

Dodajte komentar

Nakon pet decenija na Wall Streetu tokom kojih je upravljao s 300 milijardi dolara, a u tamošnjim krugovima poznat je po neformalnoj tituli “kralja obveznica”, Bill Gross odlazi u zasluženu penziju. Međutim, neuspjesi koji su ga zadesili posljednjih godina značajno su zasjenili njegovu slavu.

Kako prenose agencije, 74-godišnji Bill Gross najavio je odlazak iz Janus Hendersona, investicione kompanije kojoj se pridružio prije četiri godine nakon burnog razlaza s kompanijom Pimco. Podsjetimo, Gross je jedan od suosnivača Pimca pokrenutog 1971. godine, a tokom godina kompanija je narasla u finansijsku supersilu. Gross je u Pimcu upravljao najvećim obvezničkim Total Return fondom na svijetu s imovinom od gotovo 300 milijardi dolara na vrhuncu 2013. godine. Odlaskom iz Pimca Bill Gross je smatrao kako je Janus Henderson pod rukovodstvom bivšeg kolege iz Pimca Dicka Weila za njega novi početak. Međutim, prevario se.

Zbog siromašnih prinosa – prošlu godinu zaključio je u minusu od 3,9 posto – te povlačenja ulagača, obveznički fond kojim je upravljao ove je godine pao ispod milijardu dolara imovine. Na vrhuncu se u fondu nalazilo 2,2 milijarde dolara. Za investitora njegovog kalibra to je poražavajući rezultat. Prema podacima Morningstara, ulaganje od 10.000 dolara u fond Janus Hendersona kada ga je preuzeo Gross danas vrijedi tek 10.224 dolara.

Randy Waesche, izvršni direktor finansijske konsalting kompanije Resource Management ističe za američke medije kako je Bill Gross poput sportiste koji se ne povlači iako su mu najbolje godine prošle. “Gross je imao sjajne rezultate, ali je sada dobro vrijeme za penziju dok nije izgubio još novca klijenata”, kaže Waesche.

Iako je Dick Weil u saopštenju u ponedjeljak zahvalio “jednom od najvećih investitora svih vremena”, lani je na CNBC-u priznao kako je Gross imao nekoliko loših ulaganja. Analitičari ističu kako rezultat i nije mogao biti bolji jer Gross u mnogo manjem Janusu nije imao infrastrukturu kao u Pimcu.

Bill Gross će ostati zapamćen i po svom nadmoenom izražavanju. Za sebe tvrdi da je “70-godišnji Justin Bieber”, a ostaće upamćena i njegova pisma investitorima u kojima je znao tugovati za svojom mačkom Bob ili pisati o svom viđenju “zadovoljstva kijanja (?!).

Kralj obveznica najavio je da će se odlaskom iz Janusa posvetiti ličnoj imovini i dobrotvornoj fondaciji vrijednoj 390 miliona dolara.

(Poslovni dnevnik)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *