Svi moraju da plaćaju članarinu Komori

Dodajte komentar

Ustavni sud nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredaba člana 9 stav 1 i 2 Zakona o privrednoj komori (PKCG), koju je podnio bivši poslanik Rade Bojović. Tim odredbama je propisano da sva privredna društva, banke i druge finansijske organizacije postaju članovi Privredne komore, danom upisa u centralni registar privrednih subjekata po automatizmu. A svi članovi moraju da plaćaju i članarinu. Po mišljenju Ustavnog suda, svi privrednici su obavezni da budu članovi Komore i da plaćaju članarinu. Ustavni sud je ovakvu odluku donio na poslednjoj sjednici, ali je nije detaljnije obrazlagao.

Bojović je u inicijativi naveo da sporni članovi nijesu u saglasnosti sa temeljnim pravima i slobodama definisanim odredbama Ustava sloboda udruživanja, zabrana diskriminacije, pravnog poretka i
slobode preduzetništva. Istakao je i da je odredba zakona suprotna evropskom pravu na slobodu oku pljanja i udruživanja, kao i da ne uvažava stav o opštoj zabrani diskriminacije.

Zakon o Privrednoj komori Vlada je donijela prošle godine. Na čelu PKCG dugo godina je bio Velimir Mijušković, kojega je naslijedio Vlastimir Golubović.

Sporna odredba Zakona o PKCG u cjelini derogira pravo na slobodu udruživanja, koja jednako pripada svim fizičkim i pravnim licima, kao i to da su ostala pos lovna udruženja u Crnoj Gori koja se temelje na pravu slobodnog udruživanja Montenegro biznis alijansa, Unija poslodavaca, Udruženje stranih investitora i sl. izložena neposrednoj diskriminaciji jer njihovi aktuelni ili potencijalni članovi, postaju takozvani sekundarni članovi imajući u vidu obavezujuće članstvo u Privrednoj komori naveo je Bojoviću inicijativi kojuje Ustavni sud odbacio.

On je ukazao i na direktnu posledicu prinudnog članstva koja se ogleda u plaćanju članarine svih poslovnih subjekata.

Prije donošenja odluke, Ustavni sud je tražio mišljenje povodom inicijative od Skupštine i Vlade. Skupština je zakon izglasala na predlog Vlade.

Iz Skupštine su kazali da novi zakon predstavlja savremenije i preciznije rješenje, koje je usaglašeno sa svim međunarodnim standardima i rješenjima razvijenih zemalja poput Njemačke, Austije, Francuske, Italije…

“Osporenom odredbom je nesporno da je obavezujuće za sva privredna društva, banke i druge finansijske organizacije, da nakon registracije u CRPS-u, postaju članovi Privredne komore. Iz navedenog proizilazi da ne postoji dilema da se članstvo pravnih lica koja su upisana u registar stiče po automatizmu, trenutkom upisa u registar privrednih subjekata”, naveli su iz Skupštine.

I oni i Vlada su predložili Ustavnom sudu da odbaci inicijativu.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *