Radikalan zaokret: Ikea ima novi izvor prihoda

Dodajte komentar

Švedski trgovac namještajem Ikea započinje s radikalnim zaokretom svog poslovanja koji se više neće temeljiti samo na prodaji namještaja, već i na njegovom rentiranju.

Kako piše Financial Times, kompanija bi već ovoga mjeseca mogla započeti s pokusnim najmom namještaja, a za eksperiment izabrano je švajcarsko tržište. Ikea navodi kako će se mogućnost najma odnositi na različite vrste namještaja, ali će isprva nuditi isključivo kancelarijski namještaj.

“Sarađivaćemo s partnerima kako bi ustvari mogli unajmiti namještaj. Kada vrijeme najma istekne, možete ga vratiti i unajmiti nešto drugo”, kaže Torbjorn Loof, izvršni direktor kompanije Inter Ikea koja posjeduje Ikein brend.

Koncept najma ojačaće Ikeine napore u kružnoj ekonomiji jer će namještaj koji kupci vrate Ikea osvježiti te ga preprodati. Time će produžiti “životni vijek” određene vrste namještaja.

Nakon kancelarijskog namještaja za poslovne kupce, Ikea smatra da bi najam kuhinja mogao biti sljedeća zanimljiva niša. Kako kaže Loof, kupci bi mogli shvatiti da je najam alternativni način finansiranja kuhinjskog namještaja. Najam namještaja prvi je u nizu Ikeinih testiranja, a njihov krajnji cilj je uvođenje modela svojevrsne “pretplate” na namještaj. Eksperimentisanje sa najmom namještaja dio je Ikeinih napora razvoja kružnog poslovnog modela koji se neće temeljiti samo na prodaji.

Naime, kompanija do 2030. namjerava da smanji svoje emisije ugljen-dioksida za 15 posto u apsolutnim iznosima, a to će rezultirati smanjenjem emisija za dvije trećine po pojedinačnom proizvodu. Ikea je već počela dizajnirati kauče na način da ih je kasnije jednostavno reciklirati. Razmatra i pokretanje vlastitog poslovanja s rezervnim dijelovima kako bi kupci mogli popraviti namještaj koji se više ne proizvodi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *