Budućnost kompanije Airbus visi o koncu

Dodajte komentar

Godinu pošto se vjerovalo da je Airbus uspio da osigura spasonosnu narudžbinu A380 modela aviona na sprat, čini se kako budućnost ovog plana ponovno visi o koncu.

Prema navodima stručnjaka, putnička aviokompanija Emirejts, koja je i zatražila najveći broj pomenutih aviona i od čije narudžbine zavisi dalji opstanak proizvodnje ovog giganta, odlučila se na izmjenu svoje narudžbine. Kako piše Bloomberg, avioprevoznik iz Dubaija veliki dio svoje narudžbine planira da zameniti nešto manjim A350s modelom, a pominje se i da Emirejts razmatra kupovinu modela A330neo.

Vijest dolazi godinu nakon što je francuski Erbas dogovorio prodaju 36 aviona modela A380 Emirejtsu. Ipak, nakon samog dogovora, problemi oko proizvodnje tog modela aviona počeli su se nizati jedan za drugim.

Prvi od njih bio je pronalazak adekvatnog proizvođača motora koji bi mogao zadovoljiti zahtjeve naručioca za cijenom i performansama. Partnerstvo General Electrica i Pratt & Whitneya ukazivao je na svijetlu budućnost ovog plana, no i dalje je ostao problematičan dogovor s dobavljačem motora Rolls-Royce Holdingsom koji nije ispunio očekivanje ni nakon višemjesečnih pregovora.

Koliko je cijena bila problematična pokazuje i činjenica da je britanski avioprevoznik Britiš Ervejz razmatrao povećati svoju narudžbinu, ali zbog neodgovarajućih uslova koje je Erbas postavio do realizacije projekta nije došlo. Uz to, analitičar vazduhoplovnog instituta Jefferies Sandy Morris istakao je kako bi otkazivanje većeg dela narudžbine Emirejts moglo dovesti do potpunog gašenja A380 programa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *