Turski investitori zaobilaze Bar

Dodajte komentar

Sve je više državljana Turske koji hoće da imaju “crnogorsku adresu”. Omiljeni lokaliteti za ulaganje u nekretnine, kupovinu, ili zakupe poslovnih prostora su stara gradska jezgra Budve, Kotora,i veoma im je interesantan Tivat, dok među investitorima iz Turske ima ne mali broj koji nisu ni čuli za Bar i Ulcinj prije dolaska u Crnu Goru.

To je trend koji se bilježi kroz promet nekretnina, pokretanje biznisa i otvaranje novih preduzeća čiji su osnivači i vlasnici stranci.

Ovo potvrđuje i Senad Petović, rođeni Baranin, koji je tri decenije živio u Turskoj, a u rodni grad se, zbog posla, a i emocija prema zavičaju, vratio prije desetak godina.

Velika prednost Petovića je znanje turskog jezika što mu omogućava lakše i brže spone sa investitorima iz Turske koji dolaze u Crnu Goru.

Iako je na povratku sa suprugom Nerminom stvorio dom u Baru, biznis je poslednjih godina ipak “preselio” u Budvu.

“To je i logična odluka zato što su Turci čuli za Budvu i Boku Kotorsku. Ko god dođe iz Turske traži ovaj dio Crne Gore, a Bar zaobilaze i to je veliki problem. Nisu ni čuli, a istini za volju Bar i Ulcinj su jako slabo promovisani u Turskoj. Mislim da bi promocija potencijala Bara trebala biti mnogo veća u Turskoj”, kaže Petović za portal Jedro navodeći da je za sada i jezik velika barijera.

Većina Turaka govori engleski, ali ipak ne baš svi. Odlični su trgovci, posvećeni zanatima i dobri ugostitelji i upravo su ove djelatnosti uz turizam poslovi koji oni započinju u Crnoj Gori

“Kad su pomorske kompanije odlučile da njihovi kruzeri zaobilaze poznatu tursku destinaciju Kušadasi, i putničke brodove preusmjerili u Kotor, to je bio i povod da mnogi trgovci, kožari, zlatari…presale se iz Turske i otvore svoja preduzeća u starom bokeljškom gradu. To je podrazumjevalo i rješavanje njihovog stambenog pitanja, kupvone kako Turci kažu “ljetnje kuće”, ili stana. Najveće interesovanje imaju za stanove oko 50-60 m2. Ono što Turke razlikuje recimo od Rusa jeste činjenica da će u širokom luku zaobići kupovinu nekretnine koja je nelegalna. Koliko god novca da imaju, obrazložiće da nisu bogati da kupe “problem”, kaže Petović dodajući da među našim stanovništvom vlada zabluda da su oni narod koji ne poštuje zakon, što ne znači da se neće cenkati pri kupovini.

Turska ima preko 80 miliona stanovnika. Osim zbog posla, oni u Crnu Goru sve više dolaze i turistički. Tako se povećava i broj turističkih agencija koje otvaraju Turci u Crnoj Gori.

“Gradovi u Turskoj su milionski, gužve u saobraćaju otežavaju svakodnevno funkcionisanje zato ljudi sa ovog područja vole “opuštenost” življenja u Crnoj Gori, privlači ih priroda, nacionalni parkovi, miran život bez stresova. Vole i našu nacionalnu kuhinju, vole odlaziti na izlete sa porodicom, prijateljima. Ono što fali u Crnoj Gori kad je u pitanju ponuda to su visoko kategorisani hoteli. Pomenuo sam Kušedasi, u kome živi preko 70.000 stanovnika, popularno je ljetovalište na Egejskom moru, sa preko 1.000 hotela, apartmana, a tokom sezone broj turista poslednjih godina premašuje million. Oni žive u velikim gužvama i kad odlaze na odmor vole desticije kao što je Crna Gora”, zaključuje Petović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *