Ryanair zabilježio kvartalni gubitak od 20 miliona eura

Dodajte komentar

Low-cost avioprevoznik Ryanair u ponedjeljak je izvijestio o gubitku od 20 miliona eura u posljednjem tromjesečju prošle godine zbog nižih cijena avio karata, kakve se očekuju i tokom cijele ove godine.

Ta irska avio kompanija sa sjedištem u Dablinu prevezla je u tom razdoblju 32,7 miliona putnika, u poređenju s 30,4 miliona u istom razdoblju godinu ranije, pri čemu su ukupni prihodi porasli za devet posto, na 1,53 milijarde eura.

No, u tom je tromjesečju snažan rast saobraćaja od osam posto bio neutralizovan padom prosječnih cijena od šest posto, dok je 26-procentni skok dodatnih prihoda, na 557 miliona eura, “poništen” višim cijenama goriva i povećanim troškovima osoblja.

Niske cijene primorale su prije dvije nedjelje tvrtku da drugi put u tri mjeseca smanji svoje procjene zarade u cijeloj poslovnoj godini.

Ryanair tako očekuje da će godišnja dobit kompanije, za fiskalnu godinu koja završava s martom, pasti i do 31 posto, kao posljedica ljetnih štrajkova pilota i kabinskog osoblja, viših cijena nafte, kao i viška kapaciteta na kratkim relacijama u Evropi.

Iz kompanije su u ponedjeljak ponovili da ne mogu isključiti dalje snižavanje procjena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *