Dablin – novi hit među kompanijama

Dodajte komentar

Kompanije u Dablinu, teško pronalaze radnike i kancelarijske prostore, piše Bloomberg. Naime, američke kompanije pohrlile su u Irsku i zapošljavaju čak jednog od pet radnika u toj zemlji. Samo prošlog mjeseca Facebook i Salesforce najavili su da će zaposliti dodatnih 2.500 ljudi u Dablinu. Grad stoga puca po šavovima, a nakon Brexita očekuje se da će se “doseliti” i velik broj britanskih komopanija, što će postojeću situaciju dodatno otežati.

Kao rezultat navedenog, plate rastu, ali skaču i cijene najma kako kancelarijskih prostora, tako i stanova.

Dablin se jednako kao i ostale evropske metropole suočava s velikim izazovima koji su nastupili rastom grada. Najveći je trenutni problem nedostatak prostora za poslovne kancelarije – objasnila je Mary Rose Burke, direktorica Privredne komore u Dablinu.

Poslovni procvat najvidljiviji je na gradskim dokovima gdje su se finansijskim kompanijama poput Citigroupa pridružile kompanije kao što je Google koji zapošljava oko 5.000 osoba.

Stoga iznajmljivači stanova zadovoljno trljaju rukama budući da su prošle godine prosječno zaradili 118.000 eura, što je čak tri puta više od prosječne plaće u Irskoj. Prosječna cijena stanova u Dablinu, kako navodi Bloomberg, iznosi 2.400 eura mjesečno, odnosno tri puta više nego u Belfastu koji je udaljen samo dva sata.

Stanarine u centru glavnog grada Irske posljednjih su nekoliko godina duplo porasle, a jednaka je situacija i s kancelarijama. U posljednja tri mjeseca prošle godine čak 72 posto kancelarijskih prostora zauzimaju tehnološke kompanije.

Nezaposlenost je pala s 15 posto na niskih 5,3 posto, odnosno gotovo je jednaka kao prije finansijske krize, dok su plate porasle. Poređenja radi, prosječna stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosi 7,9 posto.

– Istina, kompanije se moraju boriti za ljude i za prostore, koji su trenutno ograničeni resursi u Dablinu, ali dolazak najvećih svjetskih kompanija u Dablin donosi mnogo povlastica – smatra Eoghan Ó Faoláin, direktor grupacije Technology Ireland.

Gotovo trećina britanskih kompanija mogla bi se zbog Brexita preseliti u inostranstvo, pokazuje anketa. Istraživanje Direktorskog instituta (IoD) otkrilo je da ih 16 posto već ima plan za preseljenje, a 13 posto o tome razmišlja, prenosi u petak BBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *