Američki sudija Luji Fri biće novi član UO Universal capital banke

1 komentar

Spremnost sudije Frija da prihvati imenovanje za člana odbora Univerzal kapital banke snažno govori o sposobnosti te banke da privuče najbolje profesionalce sa svih strana svijeta, kao i o kredibilitetu i visokom ugledu ne samo na domaćem već i na međunarodnom nivou.

Novi član Upravnog odbora Univerzal kapital banke (UCB) biće Luji Dž. Fri (Louis J. Freeh), bivši direktor američkog FBI i bivši sudija Okružnog suda SAD za Južni okrug države Njujork, saznaje Pobjeda.

Fri bio je direktor FBI od 1993. do 2001. godine na prijedlog američkog predsjednika Viliama Dž. Klintona, a bio je na ovoj funkciji za vrijeme predsjedničkih mandata predsjednika Klintona i predsjednika Džordža V. Buša.

Sudija Fri i Odbor će biti zaduženi za nadzor nad sprovođenjem politika i procedura iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (AML), usklađenosti banke sa domaćim i međunarodnim propisima i najboljom poslovnom praksom (compliance). Zajedno sa članovima Odbora, sudija Fri će nastojati da podstiče aktivnosti na zaštiti i unapređenju ugleda banke kao i njenih odnosa sa relevantnim institucijama u Crnoj Gori i inostranstvu.

UCB je Centralnoj banci predala zahtjev za saglasnost za imenovanje sudije Frija i očekuje se pozitivan odgovor na vrijeme, da se zvanična procedura banke finalizuje na sastanku Upravnog odbora banke 25. februara 2019. godine.

Sudija Fri ostvario je istaknutu karijeru kao specijalni agent FBI, pomoćnik državnog tužioca SAD, te kao sudija Okružnog suda SAD za Južni okrug države Njujork. U septembru 2001. godine Fri je imenovan u Upravni odbor MBNA kreditne kartice, najvećeg nezavisnog izdavača kreditnih kartica MBNA banke, a takođe je bio i na poziciji višeg pravnog savjetnika banke. Spremnost sudije Frija da prihvati imenovanje za člana odbora Univerzal kapital banke snažno govori o sposobnosti te banke da privuče najbolje profesionalce sa svih strana svijeta, kao i o kredibilitetu i visokom ugledu, ne samo na domaćem već i na međunarodnom nivou. U krajnjem, imenovanje sudije Frija doprinijeće da poslovanje UCB ostane u skladu s najvišim međunarodnim bankarskim standardima.

Biografija

Luji Fri je osnivač i viši rukovodeći partner u njujorškoj advokatskoj kancelariji Freeh Sporkin & Sullivan, te predsjednik Freeh Group International Solutions, globalne kompanije za upravljanje rizicima, sa sjedištem u Vilmingtonu, u američkoj saveznoj državi Delaver.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *