CBCG: Stanje u Atlas banci i IBM nije negativno uticalo na ostale banke

Dodajte komentar

Situacija u Atlas i IBM banci nije imala negativne posljedice na poslovanje ostalih banaka u sistemu. Evidentirani rast depozita u periodu nakon uvođenja privremene uprave u ovim bankama potvrđuje da je očuvano povjerenje u bankarski sistem, sopšteno je nakon sjednice Savjeta Centralne banke Crne Gore CBCG.

“Nivo depozita u 14 licenciranih banaka u Crnoj Gori, na 30.01.2019. godine, iznosi 3.445 miliona eura, što je za oko 25 miliona eura više u odnosu na njihov iznos 07.12.2018. godine, kada je uvedena privremena uprava u Atlas i IBM banci. Isplata garantovanih depozita odvija se efikasno i u skladu sa zakonskim procedurama i ocijenjena pozitivnom činjenica da se veliki broj deponenata odlučuje da povraćeni novac opet položi na štednju”, tvrde u CBCG.

Na sjednici je razmatrano aktuelno stanje u bankarskom sektoru i konstatovano je da je bankarski sistem stabilan i siguran i sa dobrim parametrima likvidnosti i solventnosti, i pored poznate situacije u dvijema nesistemskim bankama.

“Likvidna aktiva banaka je na izuzetno visokom nivou i ona, na 30.01.2019. godine, iznosi 938 miliona eura. Bankarski sektor je u 2018. godini ostvario pozitivan finansijski rezultat, pa je tako neto dobit na nivou sistema iznosila 28 miliona eura. Rezultat bi bio i dodatno bolji, da dvije banke nijesu poslovale sa gubitkom u iznosi od oko 23 miliona eura, što je pogoršalo agregatni rezultat. Nastavljen je trend pada nivoa loših kredita i kamatnih stopa”, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je usvojio i Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za decembar 2018. godine. Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2018. godini. Na sjednici su razmatrana i druga tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *